Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”OMXS30 har nu stigit 4,8 procent sedan lågpunkten för 6 dagar sedan och avståndet ner till 20-dagars medelvärde är nu lika stort som i början av december. Risken är stor för en stundande rekyl ner mot de korta- och medellånga medelvärdena. Även om undertonen är positiv är det nu extremt dålig tajming att ta nya positioner för uppgång.”
Oavsett om det var dålig tajming att ta position för uppgång för en vecka sedan har indexet fortsatt upp den gångna veckan. Den gångna veckan innebar en uppgång på 0,9 procent vilket innebär att OMXS30 nu står 8,2 procent högre än vid årsskiftet.
Om maj månad stänger högre än 1627 kommer det att bli den elfte månaden i rad som stänger på plus och det kan jag inte se att det hänt någon gång tidigare i historien.
Verkstad (+18%), hälsovård (+17%), teknologi (+13%), konsumentprodukter (+11%), telekom (+11%) och finan (+8,4%) har överträffat OMXS30 sedan årskiftet. De sektorer som laggat index är oljebolag (-14%), kraftbolag (-9,5%) och konsumenttjänster (-7,1%).
Det finns naturligtvis inte någon naturlag som säger att kursen måste vända ner bara för att indexet stigit med över 5 procent på 12 dagar men vid de 106 gånger det inträffat sedan början av 2002 har kursen stått lägre en vecka senare vid 58 av dessa. Det enda detta säger oss är att risken för en rekyl är stor men samtidigt har kursen stått högre en månad senare vid 58 procent av fallen vid liknande utseenden historiskt.
10 av de senaste 12 dagarna har OMXS30 stängt högre vilket lett till att Stochastic noteras kring 98. Även om indexet är överköpt finns det naturligtvis ingen naturlag som säger att en nedgång behöver vara nära.
Historiskt tyder det mesta på fortsatt uppgång på sikt efter en lika kraftfull impuls som den vi sett de senaste veckorna men på kort sikt är det mer som talar för en stundande rekyl alternativt en sidledes konsolidering så att spänningen mot bla MA-20 minskar.
Volymen den gångna veckan har varit varit klart över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen pekar uppåt och så länge vi inte ser tecken på att volymen tilltar under nedgångsdagarna talar mer för fortsatt upp- än nedgång.
Bredden har under snart två månader varit något jag tjatat om och varnat för. Trots uppgången den senaste veckan var det bara 52 procent av de 284 aktier jag bevakar dagligen som steg. I fredags var det bara 48 procent som steg och bland OMXS30-aktierna ungefär hälften. Det tolkar jag som att isen håller på att bli för tunn.
Bästa sektorer den gångna veckan blev defensiva telekom och hälsovård medan basråvaror och oljebolag gick sämst.
Rapportsäsongen hittills innebär att 54 aktier levererat bättre än väntat medan endast 15 bolag kommit in med siffror som varit sämre än väntat. Resultatet före skatt bland de bolag som hittills rapporterar har varit hela 13 procent bättre än väntat och det är osedvanligt bra.
Fingerprint, som tappade drygt 6 procent på torsdagen efter sin rapport för årets första kvartal, vände upp 0,7 procent.
Primärtrenden lutar uppåt och kursen noteras ovanför både årsmedelvärdet och MA-200. Trendfasindikatorn skrivs för tillfället till +1,3 vilket säger oss att vi ska fokusera på trendföljande strategier där vi agerar på fortsättningsformationer i samband med rekyler och tydliga utbrott efter lågvollalägen.
På kort sikt är avståndet för stort ner till 20-dagars medelvärde och senast vi hade en lika spänd notering var i mitten av december.
MACD lämnade den 21 april en köpsignal och har sedan dess jobbat sig upp i det positiva territoriet och uppvisar än så länge ett ganska ”brett” momentum.
På ovansidan möter först 1645 och därefter nivån kring 1658 från juli 2015.
På nedsidan möter först 1632-1626 följt av 1600-nivån som jag helst inte vill se punkteras med kraft den närmaste tiden men om så blir fallet återkommer jag till vad som gäller då.
På lång sikt är jag positiv så länge vi inte får en månadsstängning under årsmedelvärdet, som noteras kring 1497 och framförallt att inte 1390-nivån ger vika för då är det säljarna som med stor sannolikhet tar över taktpinnen på längre sikt.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv så länge vi inte ser både stängningar under MA-50 och att medelvärdet vänder ner.
På kort sikt (dagar till veckor) är indexet överköpt och risken är stor för att en rekyl ner mot i första hand 20-dagars medelvärde närmar sig. Vid rekyler och positiva fortsättningsformation ska vi fortsatt vara köpare.
Sammanfattning: Även om edgen för uppgång på en månads sikt och längre är god eller snarare mycket god är det nu överhängande risk för en rekyl ner mot 1600-nivån som förutom att vara den senaste utbrottsnivån även är den nivå där MA-20 troligtvis kommer att möta upp. Att navigera för något annat än uppgång vid en lika stark trend är i de flesta fall kostsamt.
Motstånd: 1645 / 1648 / 1656 / 1667
Stöd: 1636 / 1629 / 1619 / 1610 / 1600