Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”OMXS30 befinner sig i en stigande trend som den senaste veckan utvecklats nästintill paraboliskt. Det är nu exakt 4 år sedan vi hade en lika kraftig uppgång och den gången ledde det till en ATH-notering som än så länge är den övre begränsningen i den gigantiska konsolidering som råder sedan dess. Att vi kommer att bjudas på en rekyl inom kort är ingen högoddsare men det som är betydligt mer intressant är hur djup den blir, med vilken kraft den effektueras och på vilket sätt köparna tar tillbaks taktpinnen. Skulle det visa sig att 1545 punkteras utan att snabbt tas tillbaks är det en allvarlig varningssignal men fram till dess är det ”köpa rekyler” som gäller.”
Föregående något kortare handelsvecka än normalt inleddes uppåt och fortsatte upp till fyraårshögsta vid 1700 innan veckoavslutningen avslutades något mer dämpat. Totalt steg OMXS30 med 1,1 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 19,9 procent.
Vi befinner oss mitt i den intensivaste delen av rapportperioden och tolkningen av dessa påverkar naturligtvis det svenska storbolagsindexet en del.
Bästa sektorer blev konsumentprodukter och kraftbolag medan oljebolag tillsammans med basråvaror gick sämst.
Efter den kraftiga uppgången sedan årsskiftet och den nästan paraboliska uppgången de senaste veckorna borde vi snart se en rekyl, som dock än så länge lyst med sin frånvaro.
Sedan EMA-8 (den tunna punktstreckade lila linjen) som togs ut den 1 april har inte punkterats med en enda dagsstängning sedan dess men när så sker är det en god chans för att en rekyl är inledd.
I den positiva vågskålen har uppgången de senaste månaderna och även nu skett med en mycket positiv volymbalans som skapar goda förutsättningar för att köparna ska suga upp rekyler på allt högre nivåer. Å andra sidan är det INTE SKILLNAD DENNA GÅNG utan vi ska vara på tå och beredda på att denna nu lite väl euforiska uppgång kan få ett abrubt slut.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde tolkar jag för tillfället som neutral. Trendfasindikatorn noteras inför dagen till +0,9 vilket säger oss att vi företrädesvis ska vara kortsiktiga med både positioner för upp- och nedgång men företrädesvis ta positioner för uppgång.
Volymen den gångna veckan har legat över det snittet och volymbalansen pekar fortsatt uppåt ovanför tremånaderssnittet.
Standard line (röda punktstreckade linjen) som utgör den senaste månadens sentimentsnivå hittar vi inför veckostarten kring 1623 där den påtalar att förutsättningarna ökat för en konsolidering.
På ovansidan möter närmast 1700-nivån följt av ATH-området vid 1718-1722 från april 2015.
På nedsidan hittar vi närmast 1678 följt av 1667 och 1663 där den platta standard line möter upp.
På lång sikt är jag svagt positiv och tror på någon månads sikt på nya högre högsta.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag positivt så länge inte 50-dagars medelvärde punkteras utan att snabbt återtas.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv så länge inte 20-dagars medelvärde punkteras utan att snabbt återtas.
Historiskt har OMXS30 utvecklats positivt den närmaste femdagarsperioden vid 15 av de 32 senaste åren. Snittutvecklingen den kommande veckan har varit -0,1 procent.
Sammanfattning: Sedan 2002 kan jag bara hitta fyra lika höga noteringar hos dagsmomentum (RSI-14) i positiva marknadsfaser och vid två av dessa har kursen en vecka senare stått högre och vid två lägre. Det finns ingen naturlag som säger att det måste komma en rekyl för att en uppgång varit långvarig eller extremt kraftfull men studerar vi historien har kursen när gummisnodden (RSI-2) utvecklats som de två senaste dagarna senaste tio åren stått lägre vid 5 av de 9 tillfällen jag hittar. Det är alltså ett sällsynt utseende och inte tillräckligt med träffar för att med tanke på utvecklingen sedan sedan årsskiftet talar ändå mycket för att vi kommer att bjudas på en rekyl inom kort. Vid liknande uppgångar under 82 dagar har kursen stått lägre i ungefär 60 procent av fallen historiskt, en vecka senare. Skulle det visa sig att 1545 punkteras i samband med nästa rekyl, utan att snabbt tas tillbaks är det en allvarlig varningssignal, men fram till dess är det ”köpa rekyler” som gäller.
Motstånd: 1700-1703 / 1718-1722 / 1750 / 1782
Stöd: 1681-1676 / 1665 / 1656 / 1623 / 1590
Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 81.