BNP Paribas

Vinnarbyrån

Inför vecka 18

OMXS30: Det är INTE skillnad denna gång

Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Att kursen vände upp från en högre nivå än senaste tidigare lokala lågpunkt vid 1544 tolkar jag positivt och om det nu visar sig att även 1586 tas ut och hålls mer än någon dag är förutsättningarna goda för en uppgång mot i första hand taket i den rådande tradingrangen. Ett utbrott kan vara värt att följa om det sker med kraft och tydlighet.”

Föregående vecka inleddes med en extremt kraftfull kursstapel efter beskedet att Macron gått vidare i det franska valet. Totalt steg föregående vecka med hela 3,4 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till hela 7,2 procent.

Föregående vecka var den kraffullaste veckostapeln sedan början av december och det innebär att det nu är ett ohälsosamt stort avstånd ner till MA-20 och det kommer att leda till en rekyl.

Optimismen är det just nu inget fel på och studerar vi månadsgrafen blev april den tionde gröna månaden i rad vilket jag aldrig sett tidigare. Det vi vet av historien är att vi ska vara extra försiktiga när flocken börjar bli euforiskt och när det blir allt vanligare med uttryck som superkonjunktur och ”det är skillnad denna gång”.

Jag brukar skoja om att man ska ta det försiktigt när tandläkaren och taxichaufförer börjar prata aktier. De senaste tiden har jag träffat på mängder med i vanliga fall aktieointressarade människor som vill ha tips på vad man ska köpa för aktier. Klimax på optimism brukar det vara när Aftonbladet börjar skriva om aktier och tar in någon expert som ger köpråd men jag läser inte själv tidningen men det skulle inte förvåna mig om de i dagarna skrivit om aktietips eller snart kommer att göra det.

Det jag säger är inte att man ska sälja allt och gå kort men att vi ska hålla noggrann koll på var och när sentimentet övergår från optimism till eufori och därefter vänder ner och punkterar kritiska stöd.

Volymen den gångna veckan har varit högre än normalt och faktiskt den högsta sedan april 2015. Inte sällan är volymen extremt hög strax innan en topp eller botten. Analytiker och framförallt ”rådgivare” är alltid som mest positiva när det borde vara så att de varnar för att kliva på efter extrema uppgångar. Volymbalansen pekar uppåt och noteras på historiskt höga nivåer, vilket i sig är en varningssignal då engagemanget hos de stora elefanterna alltid är som störst strax innan en signifikant topp. Jag säger INTE att det vi ser nu är en långsiktig topp men vill påminna om att när optimismen var uppe på samma nivå för exakt två år sedan vände indexet ner just efter den 27 april, efter att Goldman Sachs sagt att vi kunde se fram emot 15 års ytterligare uppgång.

Bredden har under snart två månader varit något jag tjatat om och varnat för. Den gångna vecka steg däremot 59 procent av de 284 aktier som jag dagligen bevakar. Men i fredags var det bara 46 procent av dessa aktier som steg.

Bästa sektorer under den gångna veckan blev verkstad och defensiva hälsovård medan kraaftbolag och basråvaror gick sämst. Under fredagen stack finans och teknologi ut som de mest positivt medan kraftbolagen vände brant ner.

Kvartalsrapporterna har duggat tätt den senaste veckan och jag har sällan varit med om en lika intensiv period på börsen.

Primärtrenden lutar uppåt och kursen noteras ovanför både årsmedelvärdet och MA-200. Trendfasindikatorn skrivs för tillfället till +1,3 vilket säger oss att vi ska fokusera på trendföljande strategier där vi agerar på fortsättningsformationer i samband med rekyler och tydliga utbrott efter lågvollalägen.

På kort sikt är avståndet för stort ner till 20-dagars medelvärde och senast vi hade en lika spänd notering var i mitten av december.

MACD lämnade för en vecka sedan en köpsignal och har sedan jobbat sig upp i det positiva territoriet. Det är ofta en mycket bra nivå att börja bygga trender ifrån och det har vi verkligen sett i prisgrafen. Uppgången har dock gått lite väl fort på för kort tid och det kommer att leda till en rekyl.

Historiskt har OMXS30 endast noterat uppgångar vid 30 procent av åren den kommande femdagarsperioden.

På ovansidan möter först 1630 följt av toppen från augusti 2015 vid 1638 och därefter 1659.

På nedsidan möter först 1622 följt av 1600-nivån som vi helst inte vill se punkteras med kraft den närmaste tiden men om så blir fallet återkommer jag till vad som gäller då.

På lång sikt är jag positiv så länge vi inte får en månadsstängning under årsmedelvärdet, som noteras kring 1475 och framförallt att inte 1390-nivån ger vika för då är det säljarna som med stor sannolikhet tar över taktpinnen på längre sikt.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv så länge vi inte ser både stängningar under MA-50 och att medelvärdet vänder ner.

På kort sikt (dagar till veckor) är indexet överköpt och risken är stor för att en rekyl ner mot i första hand 20-dagars medelvärde närmar sig.

Sammanfattning: OMXS30 har nu stigit 4,8 procent sedan lågpunkten för 6 dagar sedan och avståndet ner till 20-dagars medelvärde är nu lika stort som i början av december. Risken är stor för en stundande rekyl och den kan bli kraftfull ner mot de korta- och medellånga medelvärdena. Även om undertonen är positiv är det nu extremt dålig tajming att ta nya positioner för uppgång.

Motstånd: 1631 / 1635 / 1646 / 1656
Stöd: 1620 / 1612 / 1601 / 1589

SP500: Bedrägligt lugn inför det sämre halvåret

Teknisk analys SP500: För vecka sedan skrev jag: ”Så länge inte någon av de tidigare pivottopparna tas ut och hålls mer än någon dag är risken stor för att vi får dras med det kortsiktigt negativa sentimentet ett tag till. På lite längre sikt talar dock fortsatt mer för upp- än nedgång.”

Den gångna veckan inleddes med ett positivt gap och kursen fortsatte sedan upp till taket i den rådande tradingrangen kring 2400. Den senare delen av veckan och utvecklingen under 1 maj har varit trevande.

April månad innebar en måttlig uppgång med 0,2 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 6,7 procent. I veckografen bjöds vi på en relativt lång svans på ovansidan och innevarande vecka noteras än så länge som en doji.

Utbrottet uppåt efter ett läge med smala bollingerband är positivt men om kursen vänder ner under det övre bandet inom 4 dagar med en negativ candlesticksformation ställs siktet in mot MA-20 i första hand och eventuellt det nedre bollingerbandet. Veckan avslutades med en bearish engulfing och en dagsstängning under 2382 de närmaste dagarna innebär att formationen är bekräftad och siktet inställt ner mot MA-20 kring 2361. Om det istället visar sig att 2401 tas ut får vi en lightversion av en shooting stop och då vill jag se att det i så fall sker med tydlighet (stor candlestick med en stängning högt upp och tilltagande volym) för att det ska vara värt att följa.

Volymen den gångna veckan var den högsta sedan slutet av januari. Som jag påpekat de senaste tre veckorna är den negativa volymbalansen som har punkterat tremånaderssnittet och senaste botten något vi måste hålla noggrann koll på. Än så länge har inte OBV-indikatorn tagit tillbaks tremånaderssnittet och inte heller lågpunkten från slutet av mars.

VIX har fallit ner till extremt låga nivåer och noteras inför dagen kring 10,1 vilket i min värld innebär ett bedrägligt lugn. Risken är stor för att SP500 närmar sig en topp och det gäller att dansa med relativt små steg, nära nödutgången där det kan bli trångt när många ska ut samtidigt.

Årsmedelvärdet noteras stigande kring 2246 och primärtrenden (200-dagars medeltal) lutar uppåt och noteras inför dagen kring 2242. Trendfasindikatorn noteras kring +0,8 vilket innebär att vi ska vara relativt kortsiktiga när vi tar nya positioner som i huvudsak ska ske för uppgång och vi ska alltmer snegla åt trendföljande strategier.

Cykelindikatorn vände förra veckan ner från en nivå kring 90 och noteras nu fallande kring 59.

MACD lämnade för en vecka sedan en köpsignal och förutsatt att vi inte ser något dramatiskt försämrat momentum talar det mesta för att vi kommer att få se ytterligare uppgångar på lite sikt.

Volatiliteten är fortfarande nere på en relativt låg nivå även om den tilltagit något den senaste veckan. Historiskt har vi sett kraftfulla rörelser starta från just dessa lågvollalägen. Det vi inte vet är när och åt vilket håll expansionen kommer att ske men det kommer vi snart få besked om.

På ovansidan möter framförallt taket i tradingrangen kring 2396-2401. På längre sikt taket hittar vi taket i den stigande långsiktiga kanalen kring 2475.

På nedsidan möter närmast gapstöden vid 2381-2375 och 2371-2349 följt av zonen mellan 2330-2320.

I den positiva vågskålen:
– Kursen befinner sig ovanför MA-200 som stiger tydligt
– Sedan mars har varje månadsstängning skett över årsmedelvärdet
– Nytt ATH 1/3 vid 2401
– Kursen har fortsatt vända upp vid allt högre pivotbottnar

I den negativa vågskålen:
– På flera håll hörs nu ”TINA” och att ”Det är skillnad denna gång”
– Tveksamhet kring taket i den rådande tradingrangen
– VIX är nere på en historiskt låg och förrädisk nivå

På lång sikt talar mer för fortsatt upp- än nedgång. Rekyler kan vara köpvärda hela vägen ner mot åtminstone 2200 och eventuellt ännu lägre om omslaget sker med en tydlig formation och rejält tilltagande volym. Undertonen är positiv men utmanas nu.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv och inställd på fortsatta uppgångar men jag vill inte se att MA-50 punkteras och därefter vänder ner.

På kort sikt (dagar till veckor) är sentimentet åter positivt även om indexet redan riskerar att bli överköpt strax under 2400-nivån.

Sammanfattning: Den kommande veckan har historiskt inneburit uppgångar i ungefär en tredjedel av åren och med noteringen strax under ATH och VIX nere på historiskt låga nivåer är det i mitt tycke ett bedrägligt lugn samtidigt som jag tycker mig se en del illavarslande rubriker om en superkonjunktur runt hörnet. Jag är inte någon Dr Doom som skriker om att en börskrach är nära men vi ska inte glömma bort att det både tids- och utseendemässigt är många likheter med tidigare historiska toppar. I min värld gör jag det dock enkelt för mig. Kommer köparna tillbaks med en positiv candlesticksformation kring MA-20 eller det nedre bollingerbandet är det ett bra läge att haka på för uppgång men just nu är det bättre att ta en paus inför nästa dans.

Motstånd: 2395 / 2399-2401 / 2414 / 2425
Stöd: 2383 / 2376 / 2367 / 2356 / 2329-2320

DAX: Kortsiktigt överköpt

Teknisk analys DAX: För en vecka sedan skrev jag: ”De tre senaste veckorna har inneburit röda candlesticks och om förra veckans högsta vid 12163 tas ut bjuds vi i veckografen på ett tretick vilket skulle vara det första på flera år. Sista veckan i april tillhör historiskt en av de bättre under året.”

Den gångna veckan inleddes med ett positiv gap och nya ATH-noteringar där onsdagens högsta vid 12486 är den senaste. April månad innebar en uppgång med 1,0 procent vilket innebär att det tyska storbolagsindexet stigit med 8,3 procent sedan årsskiftet. Föregående vecka innebar en uppgång med hela 3,2 procent.

I veckografen effektuerades ett tretick och en ny ATH-notering vilket naturligtvis är positivt. På kort sikt ser vi nu tecken på en viss utmattning kring taket i den långsiktiga kanalen. I måndags och tisdags bjöds vi på stängningar ovanför det övre bollingerbandet medan onsdagen stängde under efter ett lågvollaläge. Denna typ av bollingersqueeze ställer in siktet mot i första hand MA-20 och i andra hand om nivån inte suger upp säljtrycket, det nedre bollingerbandet. Det blir nu mycket spännande att följa utvecklingen de två närmaste dagarna.

Den långa trenden pekar upp med G-krafterna sorterade i rätt ordning för fortsatt uppgång. Trendfasindikatorn bekräftar utseendet och att för tillfället navigera för något annat än uppgång är inte att rekommendera.

Volymen har den senaste veckan bortsett från i fredags då den var betydligt högre än normalt, legat strax över tremånaderssnittet.

MACD lämnade den 24 april en köpsignal i den positiva delen vilket var den första sedan den 29 mars.

Stochastic noteras över 90 och när kursen samtidigt befinner sig nära ett motstånd är det dålig tajming att ta nya positioner för uppgång.

Historiskt har den kommande femdagarsperioden utvecklats positivt i ungefär 45 procent av åren men även om maj inte tillhör en av de bättre månaderna bör man vara försiktig med att fästa för stor vikt vid detta. Det är dock bra att känna till att den period vi nu går in i (maj-oktober) är den sämsta på året, historiskt.

Sammanfattning: DAX är kortisktigt överköpt kring kanaltaket samtidigt som stochastic noteras över 90. Mycket talar nu för en rekyl ner mot 20-dagars medelvärde och eventuellt det nedre bollingerbandet om inte köparna står beredda att suga upp säljtrycket kring MA-20. Även om det istället visar sig att kursen bryter ut upp till ett nytt ATH är tajmingen för tillfället dålig att haka på ett utbrott.

Motstånd: 12471 / 12490 / 12539 / 12587
Stöd: 12423 / 12395 / 12347 / 12295

Electrolux B: Slog huvudet i taket

Teknisk analys Electrolux B: Dagen efter föregående analys vände Electrolux-aktien ner och fortsatte till MA-20. I slutet av mars nåddes golvet i den stigande kilen och startskottet för den senaste uppgångsfasen inleddes med en bullish piercing line kring 235 kronorsnivån.

I fredags presenterade Electrolux sin Q1-rapport som visade att bolaget tjänade klart mer pengar än väntat i Nord- och Sydamerika under det första kvartalet. Effektiviseringar kompenserade mer än väl för lägre volymer och prispress i Nordamerika, meddelade bolaget i sin rapport. Dessutom höjdes ett sparmål. Aktien inledde starkt upp för att successivt tappa delar av uppgången och stängde 0,7 procent högre.

Den långa trenden pekar uppåt och trendfasindikatorn skrivs nu till +1,2 vilket innebär att vi företrädesvis ska köpa positiva candlesticksformaitioner i samband med rekyler.

Fredagens candlestick tolkar jag negativt även om stängningen var högre än i torsdags. Det råder en negativ minidivergens samtidigt som stochastic noteras på en nivå där det inte är så intressant att ta nya positioner för uppgång.

Om OMXS30 vänder ner och Electroluxaktien punkterar gapet inför rapportstapeln får vi en signal om nedgång mot i första hand 20-dagars medelvärde och i andra hand 246-kronorsnivån.

Sammanfattning: Om börsklimatet vänder ner kan Electrolux bli en bra blankningskandidat där vi får signal för nedgång om 261 kronor punkteras. Vid MA-20 kan det vara läge att ta hem vinsten då det är stor risk för tvära kast när 250 kronor närmar sig. Stoppen för de som väljer att ta position för nedgång bör inte läggas så långt över 270 kronor.

Motstånd: 273,75 / 284,40 / 301,25 / 318,00
Stöd: 256,95 / 250,85 / 234,00 / 217,25

Teknisk analys Electrolux B: Dagen efter föregående analys vände Electrolux-aktien ner och fortsatte till MA-20. I slutet av mars nåddes golvet i den stigande kilen och startskottet för den senaste uppgångsfasen inleddes med en bullish piercing line kring 235 kronorsnivån.

I fredags presenterade Electrolux sin Q1-rapport som visade att bolaget tjänade klart mer pengar än väntat i Nord- och Sydamerika under det första kvartalet. Effektiviseringar kompenserade mer än väl för lägre volymer och prispress i Nordamerika, meddelade bolaget i sin rapport. Dessutom höjdes ett sparmål. Aktien inledde starkt upp för att successivt tappa delar av uppgången och stängde 0,7 procent högre.

Den långa trenden pekar uppåt och trendfasindikatorn skrivs nu till +1,2 vilket innebär att vi företrädesvis ska köpa positiva candlesticksformaitioner i samband med rekyler.

Fredagens candlestick tolkar jag negativt även om stängningen var högre än i torsdags. Det råder en negativ minidivergens samtidigt som stochastic noteras på en nivå där det inte är så intressant att ta nya positioner för uppgång.

Om OMXS30 vänder ner och Electroluxaktien punkterar gapet inför rapportstapeln får vi en signal om nedgång mot i första hand 20-dagars medelvärde och i andra hand 246-kronorsnivån.

Sammanfattning: Om börsklimatet vänder ner kan Electrolux bli en bra blankningskandidat där vi får signal för nedgång om 261 kronor punkteras. Vid MA-20 kan det vara läge att ta hem vinsten då det är stor risk för tvära kast när 250 kronor närmar sig. Stoppen för de som väljer att ta position för nedgång bör inte läggas så långt över 270 kronor.

Motstånd: 273,75 / 284,40 / 301,25 / 318,00
Stöd: 256,95 / 250,85 / 234,00 / 217,25

SAAB B: Husse kallar på hunden

Teknisk analys SAAB B: Inför rapporten kom positiva signaler om eventuella Gripen-affärer och Q1:an föll placerarkollektivet på läpparna vilket naturligtvis även FMV-ordern på sjömålsrobotar, värd en halv miljard kronor gjorde. Aktien har varje dag de senaste nio handelsdagarna noterat nya ATH-nivåer och den senaste tidens paraboliska uppgång manar till försiktighet.

Den långa trenden som jag använder bla MA-200 för att definiera pekar upp och trendfasindikatorn noteras till +3,2 vilket innebär att vi ska invänta rekyler för att ta nya positioner och utbrott när de sker upp i ett intressant område. Som jag brukar säga i samband med utbrott ska vi dock alltid först tänka: ”vem vill köpa här”. I SAABs fall börjar det utan tvivel att bli lite av höghöjdsvarning.

Det är just nu mer än 10 procent ner till 20-dagars medelvärde 24 procent till primärtrenden.

Gummisnodden noteras kring 100 och historiskt när vi sett detta bredden mellan bollingerbandet varit mer än 15 procent har det i 62 procent av fallen lett till lägre kurser inom en vecka.

Sammanfattning: Även om fundamenta är bra för SAAB och inte en enda analytiker har sälj för SAAB indikerar den spända gummisnodden och den paraboliska uppgången att aktien står inför en rekyl. Beroende på var och hur köparna kommer att suga upp säljtrycket är risken stor för att rekylen kommer att bli brant. Innan 400-kronorsnivån eller när kursen nått ner till MA-20 bör man vara försiktig med att köpa SAAB-aktien.

Motstånd: 440,95 / 442,65 / 446,95 / 451,25
Stöd: 436,60 / 434,00 / 429,80 / 425,50