Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Förra veckans candle utvecklades till en bullish piercing line. Edgen för en kortare uppgång är fortfarande bra men det gäller naturligtvis att köparna vågar hålla kvar taktpinnen mer än någon dag. Det utseende vi ser nu med varannandagsrörelser och en allt tajtare kortsiktig range har i 2 av 3 fall lett till högre kurs på en månads sikt. Om det då istället visar sig att kursen bryter ner under 1482 är det en indikation på att köparna sitter på svagare än händer än vad jag tror.”
Den gångna veckan inleddes avvaktande men redan under tisdagen togs sentimentsnivån i form av Standard Line ut och det ledde till att veckan stängde starkt, strax ovanför molnet. Den totala uppgången föregående vecka blev 3,0 procent vilket innebär att årets nedgång är i det närmaste utraderad.
Självklart har uppgången till stor del att göra med Ericssons uppgång med totalt 17,5 procent som enskilt vägde 11,9 av de 14,4 punkter som OMXS30 steg i fredags och Telia väger oxå tungt i det svenska storbolagsindexet.
I månadsgrafen noteras april som en mycket positiv reversalstapel och föregående vecka noteras som en XL-candle.
OMXS30 har nu stigit 4,5 procent på 7 dagar vilket inträffat 103 gånger sedan 2002 och vid 54 procent av dessa har indexet noterats lägre en vecka senare. På en månads sikt har kursen dock stått höre vid 52 av fallen men bara med i snitt 52 procent. Om vi bara studerar utvecklingen en vecka senare vid denna typ av uppgångar samtidigt som kursen befinner sig under 200-dagars medelvärde har OMXS30 stått lägre i 61 procent av fallen.
Den långa trenden som jag använder lutningen på 200-dagars medelvärde för att beskriva har sedan början på februari vridit ner och tyngs nu alltså även av ett dödskors. Trendfasindikatorn skrivs till -0,1 vilket innebär att vi ska vara beredda på tvära kast och korta swingar.
Dagsmomentum pekar upp sedan några veckor noteras inför veckostarten kring 60.
Volymen var av naturliga skäl extremt mycket högre än snittet under fredagen men veckan som helhet är lite svår att bedömma eftersom börsen låg nere 5 timmar i onsags.
Bästa sektorer den gångna veckan blev telekom, IT samt teknik medan detaljhandeln och konsumentprodukter gick sämst.
Bredden som jag klagat på den senaste tiden är fortsatt svag och i fredags steg bara 43 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar.
På ovansidan möter närmast primärtrenden upp vid 1590 och därefter blir det spännande att se om vi får en ny högre topp än 1603 vilket kommer bli en ny signifikant nivå.
På nedsidan hittar vi stöd vid 1556 följt av 1540 och 1500.
På lång sikt är jag svagt negativ och ser flera varningssignaler med bland annat lägre långsiktiga toppar. Om även nästa signifikanta topp blir lägre än 1603 förstärks den negativa bilden och om sedan indexet etablerar sig under 1482 är risken stor för tilltagande distribution.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag för tillfället neutral och kommer att svänga över till att bli mer positiv om kursen håller sig kvar men än några dagar över 50-dagars medelvärde som dessutom lutar nedåt under primärtrenden.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag svagt positiv såvida inte 20-dagars medelvärde återigen snabbt punkteras.
Sammanfattning: OMXS30 har verkligen piggnat till sedan tradingrangen togs ut i tisdags vilket är mycket positivt. Även om kursen i fredags tog ut molnet behöver vi se att inte nivån inom de två närmaste dagarna punkterar det igen för det kommer i så fall att tolkas som en säljsignal. Det kommer nu att bli mycket spännande att se om köparna har vad som krävs för att ta tillbaks toppen vid 1603 eller om vi den kommande veckan kommer bjudas på en ny lägre signifikant topp, vilket i så fall stärker det långsiktigt negativa sentimentet.
Motstånd: 1580 / 1589 / 1603 / 1620
Stöd: 1568 / 1556 / 1540 / 1529