Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”OMXS30 är fortfarande fångat i tradingrangen mellan 1600 och 1540. Innanför begränsningarna för den rådande tradingrangen har lägre pivottoppar och bottnar skapat en fallande trendkanal. Risken är stor för fortsatt skvalpiga rörelser fram till dess att någon den rådande tradingrangens begränsningar tas ut eller punkteras och det kommer med stor sannolikhet visa riktningen för den närmaste tiden.”
Föregående vecka inleddes med ett nedställ men som jag påpekat ett tag har köparna stått och väntat i zonen mellan 1556 och 1540. Avslutningen på föregående vecka innebar att den inledande nedgånen eliminerades och veckoresultatet blev till slut en marginell uppgång med +0,03 procent. Sedan årsskiftet har det svenska storbolagsindexet stigit med 3,7 procent.
I månadsgrafen noteras april månad än så länge något lägre än mars månads stängning. Efter den inledande nedgången har dock köparna lyckats åstadkomma en påtaglig svans på nedsidan av april månads candlestick. I veckografen har fyra av de senaste fem månadernas veckostaplar stängt i den övre delen men inletts negativt. Än så länge visar dock inte momentumet i veckografen några tecken på att nedgången är klar. I dagsgrafen noteras OMXS30 fortfarande innanför begränsningarna som den rådande tradingrangen mellan 1600-1540 innebär. Risken för fortsatta
Volymen den gångna veckan har bortsett från i tisdags och fredags noterats under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen har fallit tillbaks och håller nu på att testa av tremånaderssnittet. Senast nivån punkterades utan att snabbt återtas var i slutet av december 2015. Det är dock skillnad på att testa av och etablera sig under nivån som fortfarande är intakt och stiger.
Bredden är ytterligare en pusselbit som säger mycket om hur tjock isen är (hur många aktier som bär uppgången) och som varnat för under två månaders tid. Totalt steg 47 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar under föregående vecka och endast 40 procent i fredags. Risken för att isen spricker är betydligt större när den är så tunn som nu. En uppgång som endast bärs upp av ett mindre antal aktier är tunn och bräcklig.
Bästa sektorer under den gångna veckan blev basråvaror och finans medan oljebolag, kraftbolag och teknologi gick sämst.
Rapportsäsongen kom på fredagen i gång på allvar, med rejäla uppgångar för SSAB och Husqvarna som resultat, medan Cloetta och MTG tappade mark.
Bland OMXS30-bolagen noterades även Fingerprint Cards för en uppgång, plus 1,6 procent till 35:95 kronor. Swedbank har som sista svenska storbank inlett bevakning av bolaget med en köprekommendation och riktkursen 50 kronor.
Primärtrenden lutar uppåt och kursen noteras ovanför både årsmedelvärdet och MA-200. Trendfasindikatorn skrivs för tillfället till +1,1 vilket säger oss att vi ska fokusera på trendföljande strategier där vi agerar på fortsättningsformationer i samband med rekyler och tydliga utbrott efter lågvollalägen.
MACD lämnade den 27 februari en säljsignal som följts av några negativa trampoliner. Nu noteras MACD kring nollinjen och visar åter tecken på att vända upp i en köpsignal som om den misslyckas med stor sannolikhet kommer att leda till en ny negativ trampolin. Än så länge ska vi dock inte dra för långtgående slutsatser av det vi ser.
Historiskt har OMXS30 noterat uppgångar i ungefär 65 procent av fallen den kommande femdagarsperioden. De senaste tre åren har dock den kommande femdagarsperioden inneburit lägre noteringar.
På ovansidan möter först 1577 följt av 1586 men framförallt toppen vid 1591 som behöver tas ut för att inte det negativa sentimentet ska bita sig fast. Den viktigaste motståndsnivån i närtid är naturligtvis zonen mellan 1595-1603 där vi hittar senaste signifikanta topp och årshögsta. Om nästa topp blir lägre än så efter att eventuellt tradingrangen punkteras kan vi se en större rekyl torna upp sig.
På nedsidan möter först 1567 följt av 1561 och 1552 men framförallt nivåerna kring 1540 och eventuellt 1500-nivån som kan bli lite av en vattendelare, men det återkommer jag till om så blir fallet.
På lång sikt är jag positiv så länge vi inte får en månadsstängning under årsmedelvärdet, som noteras kring 1470 och framförallt att inte 1390-nivån ger vika för då är det säljarna som med stor sannolikhet tar över taktpinnen på längre sikt.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv så länge MA-50 och kursen inte punkterar golvet i den rådande tradingrangen vid 1540 utan att snabbt återta det.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv till utvecklingen så länge kursen inte etablerar sig under golvet i den stigande trendkanalen. De senaste dagarna har kursen stängt under golvet i den långsiktiga trendkanalen och det börjar nu bli alltmer angeläget att vi ser tecken på att köparna har vad som krävs för att åter lyfta indexet.
Sammanfattning: Att kursen vände upp från en högre nivå än senaste tidigare lokala lågpunkt vid 1544 tolkar jag positivt och om det nu visar sig att även 1586 tas ut och hålls mer än någon dag är förutsättningarna goda för en uppgång mot i första hand taket i den rådande tradingrangen. På kort sikt är dock än så länge den svagt fallande tradingrangen intakt.
Motstånd: 1578 / 1586 / 1591 / 1595-1603
Stöd: 1567 / 1561 / 1552 / 1540 / 1500