Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Säsongsindikatorn talar för en topp om ungefär en vecka. Det råder en uppladdningsfas och det kommer att bli spännande att bevaka utbrottet. Redan om 1656 punkteras med tydlighet kan det trigga en nedgång mot i första hand 1600-nivån.”
Den gångna veckan inleddes upp men kursstaplarna var extremt små kring 1700-nivån, vilket är ett tecken på att styrkan i uppgången kan vara på väg att avta. Totalt noteras en nedgång med 2,6 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu reducerats till 13 procent.
De senaste åtta veckorna har det svenska storbolagsindexet noterats i en lågvolatil tradingrange där tre av de senaste sju senaste veckostaplarna varit kraftiga och röda.
Studerar vi volymbalansen kan vi konstatera att det varit tilltagande volym i samband med nedgångsstaplarna vilket inte är ett bra tecken, men vi vet samtidigt att det är lätt att förivra sig. Om mönstret håller i sig och dessutom tilltar med nästa topp lägre än 1710 så kan det vara ytterligare en varningssignal. Bortsett från i fredags har volymen legat strax under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna men i fredags noterades volymen hela 22 procent över snittet.
De senaste dagarna har jag upprepat att vi inte ska bli förvånade över tvära kast när begränsningarna i den rådande tradingrangen närmar sig. Ni som följt ETP Direkt har hört mig kommentera tilltagande svaghet i samband med öppningarna de senaste dagarna.
Ingen sektor stängde på plus i fredags. Sämst gick verkstad, basråvaror, finans och teknologi. De minsta nedgångarna noterades i defensiva kraftbolag, telekom och oljebolag. en enda sektor som stängde på plus igår var kraftbolagen. Sämst gick teknologi och basråvaror. Ingen aktie som ingår i OMXS30 stängde på plus i fredags. Rapporterande SKF gick sämst följt av Sandvik och Assa Abloy B. I fredags steg totalt 188 aktier på Stockholmsbörsen medan 375 stängde på rött.
Den långa trenden pekar fortfarande upp men bara under de senaste två börsdagarna har både 8-, 20- och 50-dagars medelvärde punkterats.
Kursen har fallit med 3,2 procent de två senaste dagarna och gummisnodden noteras kring 5,9. Vad har då hänt historiskt i positiva marknadsfaser när gummisnodden noterats under 10 och kursen har fallit med minst 3,0 procent på två dagar? De senaste 18 åren har detta inträffat 42 gånger och i 28 av dessa har kursen stått högre en vecka senare. Den genomsnittliga uppgången har skrivits till i snitt 1,0 procent. Historiskt har den kommande veckan inneburit uppgångar i ungefär 60 procent av fallen.
MACD vände upp i köp i onsdags men föll åter ner i sälj under torsdagen och med fredagens kraftiga nedställ bjöds vi på en negativ trampolin.
Dagsmomentum vände ner under månadsmedelvärdet i torsdags och inför fredagen skrev jag att en punktering av 49 kunde trigga en tilltagande nedgång. Nu noteras dagsmomentum redan kring 40 och senast vi hade ett liknande utseende var i början av januari.
Med fredagens nedställ punkterades golvet i den svagt stigande kortsiktiga trendkanalen och nu närmar sig golvet i den mer långsiktiga kanalen som jag bevakat sedan slutet av december.
På ovansidan möter närmast nivån upp kring MA-50 som inför veckan noteras kring 1668 och därefter 1689 och 1696-2000.
På nedsidan möter framförallt 1635-nivån upp och om den punkteras hittar vi nästa hållpunkt vid 1600 följt av 1535 men framförallt 1500-nivån.
På lång sikt är jag positiv och anser fortfarande att rekyler är köpvärda så fort vi ser köparna komma tillbaks åtminstone så länge vi inte får en månadsstängning under under årsmedelvärdet, som noteras kring 1490.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag neutral så länge inte MA-50 återtas.
På kort sikt är jag svagt positiv till utvecklingen på någon veckas sikt men i och med att golvet i den korta trendkanalen punkterades med så pass stor kraft är det viktigt att köparna visar sig kring nuvarande nivå eller åtminstone innan 1635 punkterats och bekräftats.
Säsongmässigt och tekniskt är det mycket som talar för att vi närmar oss ett läge där köparna står och väntar. Om däremot 1635 punkteras ökar risken för att nedgångstakten ska tillta ytterligare. Vi behöver en positiv candlesticksformation för att kliva på för uppgång och skulle den ske kring stödnivån 1635 blir den mycket intressant att följa. Än så länge är det för tidigt att börja navigera för nedgång.
Motstånd: 1672 / 1691 / 1696 / 1700 / 1715 / 1720
Stöd: 1654 / 1635 / 1625 / 1573 / 1556 / 1524
Du kan handla OMXS30 med följande minisar från BNP Paribas:
Uppgång: MINILONG OMX BP5 med en häv kring 2,1 och en stop loss på 891.
Nedgång: MINISHRT OMX BNP145 med en häv kring 1,9 och en stop loss på 2464.