Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Det råder nu konsolideringar i flera olika tidsperspektiv och frågan är när utbrottet kommer och åt vilket håll det sker. Det vanligaste i stigande trender är att utbrottet sker i trendens riktning.”
Den gångna veckan har präglats av små kursstaplar inom en smal range men stängningen i den övre delen tolkar jag positivt. Totalt noteras en uppgång på 1,5 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu uppgår till hela 16,1 procent.
Volymen de senaste två veckorna har varje dag legat under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. I fredags var dock volymen endast 4 procent lägre än det dagliga snittet.
Bästa sektorer under den gångna veckan har oljebolag och basråvaror varit. Sämst och de enda som stängt på minus blev telekom Bäst av aktierna på som ingår i OMXS30 gick Lundin Petroleum, Nokia och Assa Abloy. Sämst gick Electrolux B som vinstvarnade, TeliaSonera och Skanska B. I fredags steg totalt 316 aktier på Stockholmsbörsen och 241 stängde på rött.
Den långa trenden pekar upp och de kortare och medellånga medelvärdena noteras fortfarande så att vi ska leta efter fortsättningsformationer i samband med rekyler.
Om vi studerar hur den kommande veckan utvecklats historiskt de senaste 18 åren om vi tagit position första handelsdagen efter den 12:e april och stängt den antingen efter en vecka eller första handelsdagen i maj resulterar det i följande: Den närmaste veckan har stigit i 67% av fallen och den genomsnittliga utvecklingen har varit en uppgång med 0,4%. Om vi istället studerar utvecklingen fram till första handelsdagen i maj har kursen stigit i 72% av fallen och den genomsnittliga utvecklingen har varit en uppgång med 1,3%.
MACD befinner sig i sälj sedan den 3:e mars i dagsgrafen men i både vecko- och månadsgrafen är det fortfarande köp som gäller även om vi nu ser tendenser till att trendstyrkan håller på att mattas av.
Dagsmomentum börjar vrida upp och utmanar nu månadsmedelvärdet, som om det tas ut kommer att placeras i den positiva vågskålen.
På ovansidan möter nu ett tufft motståndsområde kring 1700-1720 som om det tas ut indikerar fortsatta uppgångar och då kommer det bli intressant att studera de aktier som har liknande utseenden. Om däremot motståndet åter blir för tufft kan vi räkna med att konsolideringen kommer att pågå ett tag till med allt vad det innebär av tvära kast och varannandagsrörelser.
På nedsidan möter 50-dagars medelvärde upp vid 1657 och skulle den nivån punkteras är det angeläget att 1635 som utgör golvet i tradingrangen håller.
På lång sikt är jag positiv och anser fortfarande att rekyler är köpvärda så fort vi ser köparna komma tillbaks åtminstone så länge vi inte får en månadsstängning under under årsmedelvärdet, som noteras kring 1494.
På medellång sikt (veckor till månader) utgör 50-dagars medelvärde kring 1657 (stiger med 3 punkter per dag) en psykologisk vattendelare. Rekyler är köpvärda på medellång sikt så länge inte zonen mellan MA-50 och golvet i den stigande trendkanalen punkteras med kraft.
På kort sikt är jag svagt positiv till utvecklingen på någon veckas sikt men redan om 1660 punkteras med tydlighet kan det trigga en nedgång mot i första hand 1600-nivån.
Cykelmässigt är sannolikheten stor för en lokal lågpunkt i början av veckan men samtidigt talar säsongsindikatorn för en topp om ungefär en vecka. Det råder nu en uppladdningsfas som kommer bli spänannde att se åt vilket håll utbrottet kommer. Det råder ett tufft motståndsområde mellan 1700-1720 men så länge varken 1660 eller 1635 punkterats talar den tekniska analysen för fortsatta resor norrut.
Motstånd: 1700-1703 / 1712 / 1720 / 1745
Stöd: 1696 / 1690 / 1682 / 1660 / 1642 / 1635
Du kan handla OMXS30 med följande minisar från BNP Paribas:
Uppgång: MINILONG OMX BNP19 med en häv kring 2,5 och en stop loss på 1043.
Nedgång: MINISHRT OMX BNP145 med en häv kring 2,1 och en stop loss på 2470.
(Läs mer om minisar på www.bnpp.se)