Teknisk analys OMXS30: För en vecka sen skrev jag: ”April månad har historiskt varit en bra månad på Stockholmsbörsen och sedan 1990 har 17 av dessa inneburit uppgångar och 11 nedgångar den kommande månaden. Det blir nu intressant att se hur mycket engagemang det finns i den uppstuds som påbörjades i onsdags. Om 1603 tas ut innan vi sett en ny lägre botten än marslägsta är det en positiv indikation. Punkteras däremot 1484 innan 1603 tagits ut får vi en indikation på fortsatta nedgångar mot i första hand 1450 och eventuellt ner mot 1250. Tills motsatsen bevisas talar det tekniska utseendet mer för att någon av motstånden upp till 1568 kommer att bjuda på en ny lokalt lägre högsta.”
Den gångna veckan inleddes söderut och ett nytt test av februari och marsbottnarna som även denna gång sög upp säljtrycket. Totalt föll dock det svenska storbolagsindexet med 1,6 procent vilket innebär att nedgången sedan årsskiftet steg till -4,2 procent.
April noteras fortfarande som en negativ månadscandle och sedan november är det bara februari som stängt i den övre delen av månadsstapeln.
Studerar vi den historiska utvecklingen är det goda förutsättningar för en fortsatt uppgång från en stödnivå, i april månad, dock brukar början av månaden skilja sig från övriga genom att vara lite seg som vi sett.
Den långa trenden som jag använder lutningen på 200-dagars medelvärde för att beskriva har sedan början på februari vridit ner och tyngs även av ett dödskors. Trendfasindikatorn skrivs till -0,9 vilket innebär att vi ska vara beredda på tvära kast och korta swingar.
Volymen har bortsett från i måndags noterats under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Bästa sektorer den gångna veckan blev oljebolag och hälsovård medan verkstad och finans tillhörde de som tyngde mest.
Bredden som jag klagat på den senaste tiden är fortsatt svag och endast 43 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar steg.
På ovansidan möter närmast Standard line vid 1543 följt av Cloud Span B vid 1568 men framförallt den senaste toppen vid 1604.
På nedsidan hittar vi stöd vid 1503-1500 följt av 1488 men naturligtvis även onsdagens lägsta vid 1482.
På lång sikt är jag svagt negativ och ser flera varningssignaler med bland annat lägre långsiktiga toppar. Om även nästa signifikanta topp blir lägre än 1603 förstärks den negativa bilden och om sedan indexet etablerar sig under 1482 övergår jag till att tolka det långsiktiga sentimentet negativt. G-krafterna och Ichimoku indikerar nu att en långsiktig nedgång blivit alltmer sannolik.
På medellång sikt (veckor till månader) är svagt negativ så länge indexet misslyckas med att ta tillbaks 50-dagars medelvärde som dessutom lutar nedåt under primärtrenden.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag negativ så länge vi inte ser indexet etablera sig över 20-dagars medelvärde eller åter notera ny högre lägsta.
Sammanfattning: Vi ser ännu inga tecken på att köparna vågar ta tag i, men framförallt hålla kvar taktpinnen. När indexet noteras kring en signifikant stödnivå, som nu, samtidigt som de flesta kortsiktiga momentumindikatorer noteras översålda är förutsättningarna goda för en betydande uppstuds men det som då betyder något för den medellånga och långa sentimentet är att senaste mest signifikanta topp vid 1604 tas ut och inte följs av en ny lägre botten än 1484. I diagrammet har jag markerat med en grön och en röd kraftig pil och det innebär att förutsättningarna för en pånyttfödd positiv trend stärks om 1604 tas ut men samtidigt ökar risken för ett tilltagande säljtryck om 1484 punkteras.
Motstånd: 1522 / 1533 / 1543 / 1556
Stöd: 1505 / 1498 / 1480 / 14663