Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Sedan årsskiftet har varje försök till rekyl sugits upp på allt högre nivåer och så länge det mönstret inte bryts talar mer för att vi på sikt får en fortsatt uppgång än motsatsen. En punktering av standard line leder ofta till ett tilltagande säljtryck och det ska bli intressant att se om så blir fallet denna gång eller om vi bjuds på ett snabbt återtagande som i början av januari. Flera momentumindikatorer noteras kring intressanta vattendelare där ytterligare nedgångar innebär bekräftade signaler för nedgång. Mitt huvudspår är att vi efter den pågående rekylen kommer att bjudas på ytterligare ny högre högsta, men det är alltså ett utmanande läge just nu.”
Den gångna veckan fortsatte nedåt med totalt 1,5 procent vilket ganska exakt motsvarade storleken på utdelningarna och indexet pressades naturligtvis en hel del av Swedbanks fortsatta nedgång. Mars månad stängde med en nedgång på 0,8 procent vilket innebär att årets första kvartal blev en uppgång med 10,3 procent.
Bästa sektorer den gångna veckan blev detaljhandel, naturligtvis till stor del tack vare H&M som överträffade förväntningarna i fredags. Även basråvaror och industri gick starkt. Sämst utvecklades finans och defensiva kraftbolag.
Mars månad utvecklades till en shooting star-stapel som till slut stängde under det platta årsmedelvärdet. Studerar vi de något kortare tidsupplösningarna kan det vara en diamantformation som håller på att utvecklas och då blir det intressant att se om det blir en enkel- eller dubbeldiagonal, vilket jag naturligtvis återkommer till.
Sedan en vecka tillbaks noteras OMXS30 under både EMA-8, MA-20 och standard line vilket är första gången sedan i början av året som dagsstängningarna sker under dessa intressanta sentimentsnivåer. I fredags bjöds vi på den första dagsstängningen under 200-dagars medelvärde sedan den 12 februari.
Samtidigt noteras indexet kring den nedre dele i en tradingrange mellan 1622 och 1545. Nu blir det spännande att se om fredagens test av 200-dagars medelvärde blir startskottet på nästa uppgångsfas eller om expansionen istället kommer att ske söderut.
Dagsmomentum (RSI-14) punkterade i onsdags den senaste bekräftelsenivån från början av mars. Om inte nivån snabbt tas tillbaks är risken stor för att detta kommer trigga ett visst säljtryck.
I det kortare tidsperspektivet noteras cykelindikatorn kring en låg nivå och förutsättningarna är goda för en uppstuds (även om terminerna säger det rakt motsatta). Dessutom är indexet nere vid stödområdet från början av mars samt MA-200.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde tolkar jag för tillfället som neutral. Trendfasindikatorn noteras inför dagen till -0,1 vilket säger oss att vi företrädesvis ska vara kortsiktiga med både positioner för upp- och nedgång men företrädesvis ta positioner för uppgång.
Volymen den gångna veckan har bortsett från i måndags- och tisdags noterats klart över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna, naturligtvis till stor del på grund av flykten från Swedbank. Volymbalansen punkterade i fredags bekräftelsenivåerna från slutet av februari och mitten av mars, vilket är en svagt negativ pusselbit.
På ovansidan möter närmast 1561 följt av 1580 och zonen kring 1600 men framförallt toppen för en vecka sedan vid 1622.
På nedsidan hittar vi närmast 1550 följt av 1545 och lågpunkten vid 1524.
På lång sikt är jag neutral tills jag ser åt vilket håll expansionen från 200-dagars medelvärde sker.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag neutral tills jag ser åt vilket håll expansionen från 50-dagars medelvärde sker
På kort sikt (dagar till veckor) är jag neutral till svagt negativ såvida inte MA-20 snart återtas.
Historiskt har OMXS30 utvecklats positivt den närmaste femdagarsperioden vid 20 av de 32 senaste åren. Snittutvecklingen den kommande veckan har varit +0,7% procent. Snittutvecklingen för april har de senaste 30 åren legat kring +2,1 procent vilket gör månaden till den tredje bästa månaden på året (historiskt).
Sammanfattning: Sedan toppen för snart två veckor sedan har OMXS30 fallit med 4,3 procent och testar återigen stödområdet kring 1550, vilket lett till att de kortare momentumindikatorerna blivit hårt spända på nedsidan. Senast stochastic noterades vid en lika låg nivå var strax innan årsskiftet. Den kommande veckan är det bara utdelningarna i Volvo och Essity som kommer att påverka OMXS30 och det med 8,1 punkter eller ungefär 0,5 procent. Förutsättningarna för en stundande uppstuds har alltså ökat. Om det istället visar sig att nästa pivottopp blir lägre än 1600 och att fredagens lägsta därefter punkteras kan det vara ett tecken på att årets initiala uppgång kan vara i fara, men det kommer jag i så fall återkomma till. Punkteras 1545 utan att snabbt återtas ökar risken för ett negativt sentimentskifte.
Motstånd: 1556 / 1580 / 1591 / 1600 / 1622
Stöd: 1550-1545 / 1535 / 1524 / 1516 / 1500
Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 15.