Teknisk analys OMXS30: Inför den 2 mars skrev jag: ”Kursen har nu fallit med nästa 5 procent den senaste veckan och studerar vi vad som hänt historiskt vid liknande nedgångar kan vi se att kursen stått högre en vecka senare vid ungefär 65 procent av fallen och den genomsnittliga uppgången har legat på ungefär 1,1 procent. På ovansidan hittar vi närmaste viktiga motstånd vid 1600.”
Inför den 23/3 skrev jag: ”Om historiken gäller även denna gång kommer vi få ett test av lågpunkten i början av februari.”
Den gångna veckan föll indexet med 3,8 procent och var innan stängningen i fredags nere och testade av lågpunkten från den 6 februari. Årets nedgång skrivs nu till 4,0 procent.
I månadsgrafen är mars än så länge den sämsta månaden sedan januari 2016 och ser ut att bli den fjärde månaden i rad som stänger under årsmedelvärdet.
Sämst under den gångna veckan och även under året har finanssektorn gått medan oljebolagen har fortsatt överprestera mot börsen.
Oron för ett tilltagande handelskrig som troligen inte kommer att gynna någon ligger och pyr. Konjunkturen som varit så bra och som en del tror påverkar börsen har ju bara pekat upp men som ni alla vet håller jag inte med om det. Det är precis tvärtom att börsen styr konjunkturen, hur skulle den annars ”alltid” vara ett halvår före konjunkturen? Vi fick den senaste signifikanta toppen på den svenska börsen i början av november och därefter har det pekat nedåt. Om denna nedgång fortsätter kommer vi snart, framåt slutet av april eller så, få se rubriker som: ”Konjukturen har toppat nu vänder ekonomin ned”…
Fredagens stängning under det nedre bollingerbandet, med en positiv minidivergens och extremt hårt spänd gummisnodd skapar goda förutsättningar för en kortare uppstuds. Detta utseende kan jag räkna till 15 tillfällen sedan början av 2002 och vid 11 av dessa (73%) har kursen stått högre en vecka senare med i snitt 1,6 procent. Det är absolut för få tillfällen att dra några slutsatser av 15 tillfällen men det som stärker min tro och gör att jag ändå tycker det är värt att fästa vikt vid denna setup är att exakt samma körning på Large Cap visar att dessa aktier har 768 träffar och hela 62 procent av dessa har lett till högre kurser en vecka senare med i snitt 1,4 procent.
Än så länge fångas OMXS30 av en större tradingrange som jag markerat med 1682 på ovansidan och 1488 på nedsidan. Tills dess att någon av dessa nivåer passeras ska vi vara beredda på tvära kast och skvalpig handel. I det något kortsiktigare perspektivet är det 1545-1568 på ovansidan som skulle kunna stärka köparna om nivån tas tillbaks och hålls. Än så länge är det 1490-nivån på nedsidan som förhindrar ett ytterligare tilltagande säljtryck.
Den långa trenden som jag använder lutningen på 200-dagars medelvärde för att beskriva har sedan början på februari vridit ner och tyngs även av ett dödskors strax innan dess. Trendfasindikatorn skrivs till -0,8 vilket påtalar att vi ska vara både kortsiktiga och beredda på tvära kast med en viss negativ underton.
Volymen den gångna veckan har varje dag legat strax under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Bästa sektorer i fredags var detaljhandel och telekom medan finans åter tillhörde förlorarna.
Bredden som jag klagat på den senaste tiden är fortsatt svag, vilket innebär att uppgångar sker på tunn is. Den gångna veckan var det bara 16 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar som steg. Sedan årsskiftet är det bara 36 procent som noteras högre.
På ovansidan möter närmast 1516 följt av 1535 och 1548.
På nedsidan hittar vi stöd vid 1493-1488 följt av 1456.
På lång sikt är jag nu svagt negativ och vi ser flera varningssignaler med bland annat lägre långsiktiga toppar. Om även nästa signifikanta topp blir lägre än 1603 förstärks den negativa bilden och om sedan indexet etablerar sig under 1488 övergår jag till att tolka det långsiktiga sentimentet negativt. G-krafterna och Ichimoku indikerar nu att en långsiktig nedgång blir alltmer sannolikt.
På medellång sikt (veckor till månader) är svagt negativ så länge indexet misslyckas med att ta tillbaks 50-dagars medelvärde som dessutom lutar nedåt under primärtrenden.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag negativ så länge vi inte ser indexet etablera sig över 20-dagars medelvärde eller åter notera ny högre lägsta.
Sammanfattning: Sedan toppen vid 1682 i början av november har både de signifikanta topparna och bottnarna noterats allt lägre. Nu vill jag till en början se att 1604 tas ut och därefter följs av en ny högre signifikant lågpunkt för att inte det långsiktiga negativa sentimentet ska bita sig fast. April månad har historiskt varit den tredje starkaste under året medan vi inte sällan sett en topp kring månadsskiftet april/maj. Även i Ichimokuanalysen ser vi tecken på svaghet och så länge inte 1568 tas ut och hålls mer än några dagar ska uppstudsar ses som lägen att minska förluster eller lägen att gå kort vid negativa fortsättningsformationer. På riktigt kort sikt (upp till någon vecka) talar dock den statistiska edgen för en uppstuds.
Motstånd: 1525 / 1535 / 1561 / 1600
Stöd: 1493-1488 / 1481 / 1456 / 1426