Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Det blev totalt fyra nya ATH-noteringar den gångna veckan men avslutningen på veckan präglades av små candlar kring den övre begränsningen av den stigande kilen. Det är nu mindre än 2 procent kvar till taket i den långsiktiga trendkalen som inleddes med lågpunkten i slutet av september 2022. Det råder nu en tydlig negativ divergens mot både RSI och %b vilket innebär att det är stor risk för en rekyl, som har goda förutsättningar för att bli köpvärd. Om priset punkterar standard line som noteras kring 2450 utan att snabbt återta nivån ökar risken för en nedgång mo i första hand 50-dagars medelvärde som möter upp vid 2400. Jag navigerar än så länge vidare norrut, åtminstone tills vi får en bekräftad negativ omslagsformation, vilket vi inte sett ännu. Fortsättningsformationer ner tills det medellånga medelvärdet ger vika ser jag som köpvärda. Om en kommande nedgång mot förmodan blir så djup att årslägsta vid 2286 punkteras utan att snabbt återtas tolkar jag den matematiska målkursen för en sådan formation till 2150.”
Jag skrev för en vecka sedan att en rekyl troligen skulle bli köpvärd och redan i tisdags eliminerades nedgångsstapeln från i måndags och veckan avslutades met två nya rekordnoteringar. Det blev dock en veckostängning på exakt samma nivå som för en vecka sedan vilket innebär att uppgången sedan årsskiftet fortfarande skrivs till 5,8 procent. I veckografen utvecklades en doji som är ett tecken på osäkerhet.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars glidande medelvärde pekar uppåt. Indexet lyfts sedan den 29 december av ett äkta gyllene kors. Trendfasindikatorn tog sig den 4/12 upp i zonen där vi uppmanas att agera med trendföljande positiva strategier och det gäller fortfarande.
Volymen den gångna veckan har legat runt snittet men tilltog i slutet av veckan. Volymbalansen är positiv sedan den 6 december.
SMACD lämnar negativa kors och köpsignaler om vartannan kring en relativt hög nivå. Veckan avslutades med en köpsignal men jag vill se en tydlig divergens mot signallinjen innan jag fäster någon vikt vid den.
Andelen aktier på OMXSPI som steg den gångna veckan uppgick till 58 procent. Just nu är det 81 procent av aktierna på large cap som noteras över MA-200. Isen tolkar jag som tjock om bredden överstiger 60, bräcklig mellan 50 och 60, men tunn om det är mindre än 50 procent av aktierna som noteras under MA-200.
Bredden mellan bollingerbanden noteras inför dagen till 5,8 procent vilket är strax över snittet.
På ovansidan möter närmast 2546 följt av 2555 och 2580 där taket i den långsiktiga trendkanalen möter upp samt området vid 2590-2610.
På nedsidan möter närmast 2525 följt av området mellan 2510-2490 och 2475 samt 2440.
På lång sikt är jag svagt positiv.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv.
Sammanfattning: Även om det bara var med någon enstaka punkt blev den gångna veckan den sjätte i rad som stängde på plus, vilket vi får förflytta oss tillbaka till oktober 2022 för att hitta. Den gångna veckan avslutades med en ny rekordnotering som dock testade av kiltaket utan att ta ut detta. Med tanke på trendfasindikatorn, volymbalansen, vollan och momentumet anser jag att trenden är hälsosam även om den nu närmar sig en välbehövlig rekyl. Det är nu bara 7 dagar kvar tills snittiden för de signifikanta bottnarna nås och däremellan ska vi få en topp. Säsongsmässigt är OMXS30 inne i en period som brukar vara positiv fram till ”Cash Season” som brukar inledas i början av maj. Det jag inte vill se är en rekyl som får indexet att punkterar 50-dagars medelvärde som nu noteras kring 2415 men ner dit är positiva fortsättningsformationer köpvärda. En Snapshot med nuvarande utseende visar att indexet stått högre en vecka senare vid 73 procent av de 872 liknande tillfällen jag hittar. Det har dock varit 11 av dessa då indexet fallit brant den närmaste tiden men det är alltså sällsynt. Om vi lyfter blicken och studerar vad som hänt vid de tillfällen indexet stigit lika mycket sedan årsskiftet har det i 72 procent av fallen inneburit uppgångar de kommande tre månaderna. Om en kommande nedgång mot förmodan skulle bli så djup att årslägsta vid 2286 punkteras utan att snabbt återtas tolkar jag den matematiska målkursen för en sådan formation till 2150 som kan hota bullmarknaden, men det är än så länge inte mitt huvudspår.
Motstånd: 2546 / 2555 / 2567 / 2580 / 2590-2610
Stöd: 2525 / 2510-2490 / 2475-2467 / 2440
Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 65+.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag ligger på 53%.