Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Fredagens ATH-notering vid 2169 var den 21:e bara i år och den femte dagen i rad som stängde på plus. Även om indexet är överköpt, överälskat och högst troligt även övervärderat har vi inte några säljsignaler men väl en del varningssignaler i form av hårt spända momentumindikatorer. Även om risken för rekyl har ökat “vill indexet bli handlat” med fortsättningsformationer för uppgång i samband med rekyler. Ett starkt stigande index med underliggande styrka (tjock is) är som ett tåg som rusar fram. Även om det saktar in vid hinder (rekyler) ska det till mer än lite kraft (en trigger) för att stoppa tåget. Just nu gör vi bäst i att vänta på nästa läge i samband med en rekyl. Som jag brukar säga: “vi jagar inte priset, vi vet vad vi vill se och väntar på att detta ska dyka upp och då agerar vi”. Tills vi bjuds på nya lägre lägsta som i sin tur följs av nya lägre högsta ska vi vara köpare vid positiva fortsättningsformationer i samband med rekyler.”
Den gångna veckan inleddes med en dark cloud cover och en ny ATH-notering, den 22:e för i år. Resten av veckan handlades innanför måndagens begränsningar. OMXS30 var i fredags nere och testade av den kortsiktiga sentimentsnivån EMA-8 men stängde på samma nivå som för en vecka sedan vilket innebär att årets uppgång skrivs till 15,7 procent. I veckografen utvecklades en spinning top som hade tydliga svansar på både ovan- och nedsidan.
Efter den impulsartade uppgången som inleddes vid det senaste månadsskiftet har uppgången fått indexet att bli överköpt och SMACD var i veckan uppe över 17. När indexet vänder ner från denna typ av stretchade nivåer leder det ofta till rekyler, som inte sällan blir onödigt utmanande.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde är stigande. Den 27 juli skar MA-50 upp genom MA-200 vilket innebär att indexet fortfarande lyfts av ett gyllene kors. Trendfasindikatorn noteras inför dagen i ett läge som indikerar att vi bäst köper rekyler som följs av positiva fortsättningformationer. Nivån kring/över 7 innebär att risken vid en bekräftad negativ candlesticksformation är stor för att rekylen blir utmanande.
Volymen har hela den gångna veckan noterats över tremånaderssnittet och drog iväg ordentligt i fredags vilket var väntat i samband med häxfredagen. Volymbalansen är dock åter mycket positiv vilket gör att det mesta talar för att rekylen kommer att sugas upp innan den riskerar att bli ohälsosam.
Isens tjocklek i form av det aggregerade snittet noteras inför dagen till 82 procent vilket i min värld är en tjock is även om den är något tunnare än inför gårdagen. En aggregerad nivå under 60 innebär att garden ska höjas men det är inte samma sak som att man ska kliva av men väl se över de nivåer man noterat. Inför dagen noteras 83 procent av largecapaktierna över MA-20, 83 procent över MA-50 och 82 procent över MA-200. 81 procent av alla aktier på large cap noteras med RSI-14 över 50.
På ovansidan möter närmast motstånd kring 2180 följt av 2188 och därefter området kring 2196-2200.
På nedsidan hittar vi först stöd vid 2158-2156 följt av 2140-2135 och zonen vid 2100.
På lång sikt är jag positiv.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv.
Historiskt har OMXS30 utvecklats positivt den närmaste femdagarsperioden vid 18 av de 34 senaste åren (53%). Snittutvecklingen den kommande femdagarsperioden har varit +0,1 procent. Indexet har bara stigit den kommande veckan vid 6 av de senaste 10 åren och har efter den kommande femdagarsperioden noterats i snitt 1,5 procent högre. Det kan vara intressant att notera att OMXS30 steg hela 12,1 procent den kommande femdagarsperioden förra året, vilket naturligtvis har stor inverkan på snittet för de senaste tio åren.
Sammanfattning: Risken för en utmanande rekyl är stor med tanke på det överköpta läget och de multipla dojisarna. Redan en stängning under den kortsiktiga sentimentsnivån vid EMA-8 kan trigga igång ett säljtryck som har förutsättningar att bli utmanande. Mitt huvudspår är fortfarande att köparna kommer tillbaks innan nedgången blir långsiktigt utmanande. Volymbalansen är positiv och isen tjock vilket tillsammans med intressanta stödnivåer på nedsidan torde skapa goda förutsättningar för en stark utveckling i april. Om däremot en kommande nedgång får indexet att punktera molnet utan att snabbt återta detsamma ökar risken för att vi sett en långsiktig topp men än så länge är det inte vad jag ser.
Motstånd: 2180 / 2188 / 2196-2200 / 2211
Stöd: 2158-2156 / 2140-2135 / 2100
– Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 78+.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag ligger på 53%.