Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”OMXS30 är extremt översålt, även med historiska mått och rekylen under föregående vecka högst marginell i förhållande till nedstället dessförinnan, vilket indikerar svaghet. Edgen är dock mycket god för en uppstuds, när man studerar historiska utfall efter liknande nedgångar, men det som blir intressant att se är om i första hand 1765-nivån där fib 50% möter upp eller om 1800-nivån där fib 62% just nu noteras, tas ut. Om någon av dessa fibnivåer tas ut och följs av en ny högre lågpunkt kan en botten vara under bildande. Vid denna typ av inledande nedgång och tilltagande volla är det mycket sällsynt med en V-botten, även om just det var fallet efter höstens nedgång 2018. På kort- till medellång sikt talar dock mer för fortsatta nedgångar.”
Den gångna veckan inleddes med ett negativt gap med nästan 6 procent och efter att tisdagen misslyckats att etablera sig över 1600-nivån bar det av söderut igen. Inför torsdagen var det åter dags för ett negativt gap på över 5 procent och stängningen skedde på hela minus 10,6 procent. Totalt backade OMXS30 med 15,5 procent den gångna veckan och sedan 1987 hittar jag bara ett tillfälle då indexet föll lika brant, vilket var andra veckan i oktober 2008, vilket var två veckor innan lågpunkten i samband med finanskrisen. Veckostängningen var den lägsta sedan den 3 augusti 2016. Om mars månad stänger lika lågt som nu eller lägre blir det den sämsta månaden sedan september 1990. Hittills i år noteras OXMS30 för en nedgång med 22,3 procent.
Dagsmomentum (RSI-14) har inte noterats lika lågt sen den 26 september 1990 men i fredags såg vi åtminstone ett litet tecken på att indikatorn kan vara på väg att vända upp. Jag vill i så fall se att bekräftelsenivån från den 4 mars tas ut för att vi ska ha en tendens till en eventuell botten formation.
De senaste tre veckorna har OMXS30 fallit med mer än 26 procent och jag hittar bara två liknande nedgångar sedan 1987 och en av gångerna föll indexet den kommande veckan och den andra blev det en uppgång. Även om bägge dessa tillfällen var relativt nära en botten går det inte att dra några slutsatser på två ynka träffar.
Jag har de senaste veckorna påpekat att det mesta tyder på att en kommande uppstuds troligen kommer att bli kortvarig och därefter följas av förnyat säljtryck, det gäller fortfarande. Att det skulle bli en en V-formad botten är det än så länge inte mycket som tyder på.
Det som betyder något i grafen är:
1. Hur högt en eventuellt uppstuds når?
2. Blir förra veckans lägsta vid 1344 en signifikant lågpunkt?
Två globala intressepunkter:
1. Vad kommer centralbankerna att göra? Paniken är nu så utbredd att löften från centralbanker inte verkar påverka placerarkollektivet rädsla.
2. Tilltar eller avtar den globala utvecklingen av Corona? Just nu är det Europa som är epicentrum och antalet insjukade stiger fortfarande men inte lika brant som antalet tillfrisknade. Dödligheten ligger nu kring är högre i Europa än den varit hittills i Sydkorea där man valt att masstesta.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde tolkar jag nu som ”platt” även om den nu börjat vrida ner. Trendfasindikatorn noteras inför dagen kring -2,0 vilket innebär att vi ska vara beredda på ytterligare nedgångar efter eventuella uppstudsar.
Volymen den gångna veckan har varje dag legat 50-120 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Under mer normala förhållanden hade jag tolkat det som en urblåsning men än så länge ser vi inga tecken på att säljtrycket är på väg att avta. Volymbalansen punkterade den 6 mars och indikerar inte att distrubutionen är på väg att avta.
På ovansidan möter närmast motstånd kring 1400 följt av 1448 och nivån kring 1500.
På nedsidan hittar vi närmast 1367 följt av 1344 och 1300-nivån.
På lång sikt är jag negativ.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag negativ.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag negativ.
Historiskt har OMXS30 utvecklats positivt den närmaste femdagarsperioden vid 14 av de 33 senaste åren (42%). Snittutvecklingen den kommande femdagarsperioden har varit -0,3 procent. Indexet har stigit 3 av de senaste 10 åren och har efter den kommande femdagarsperioden noterats i snitt 0,7 procent lägre.
Sammanfattning: Varje dag får jag flera mail om när jag tror OMXS30 kommer att bottna och hur djupt. Ingen har en aning om när detta slutar och det är som jag ser det bättre att vänta på att vi ser tecken på en botten än att försöka gissa sig till det. Jag vill se att standard line (50%-nivån av nedgången) tas ut och därefter följs av en ny högre botten. För att vi sedan ska börja agera med trendföljande strategier för uppgång bör vi helst se flera av de ledande börsindexen uppvisa nya högre bottnar. Om vi ska leta positiva pusselbitar har nedgångar som lett till lika stretchade indikatorer på nedsidan effektuerats nära kommande bottnar. Som jag påpekat de senaste dagarna har historiska tillfällen med lika hög kortsiktig volatilitet i de flesta fall uppnåtts när botten varit nära. För tillfället är det dock, för de flesta, bättre att sitta på händerna tills vi ser det vi vill se.
Motstånd: 1400 / 1448 / 1500
Stöd: 1367 / 1344 / 1319 / 1300
Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 6.