Teknisk analys OMXS30: För en vecka sen skrev jag: ”Efter onsdagens ATH-notering vid 2082 vilket var den 16:e för i år lämnade indexet toppen via två små candlar där fredagen stängde kring zonen vid 2050 där även den korta sentimentsnivån EMA-8 möter upp. Sedan årsskiftet har indexet pendlat mellan 20-dagars medelvärde och regressionslinjen som påbörjades för nästan exakt ett år sedan. Trenden är hälsosam och även om det kan behövas en något kraftigare rekyl eller pausformation talar mer för att vi framöver kommer att få se nya rekordnoteringar på väg upp mot delmålet vid 2200 snarare än att 1850 kommer att ge vika utan att snabbt återtas. Tills vi bjuds på nya lägre lägsta som i sin tur följs av nya lägre högsta ska vi vara köpare vid positiva fortsättningsformationer i samband med rekyler. Passeras 2069 med en dagsstängning när veckan inleds ställs siktet in mot den stigande motståndslinjen.”
Den gångna veckan inleddes med en extremt kraftig fortsättningsformation som tog ut både 2069 och de senaste ATH-noteringen. Uppgången fortsatte sen och varje dag den gångna veckan har präglats av starka stängningar högre än föregående dag. Senast vi hade en liknande uppgång 5 dagars i rad med stängning i den övre delen var i mitten av september 2019. Totalt steg OMXS30 med hela 5,9 procent den gångna veckan och vi får förflytta oss tillbaks till början av november för att hittaen lika kraftig uppgång. Hittills i år har det svenska storbolagsindexet stigit med 15,7 procent.
Den senaste veckans uppgång har fått RSI att nå upp över 75 och SMACD passerade igår 17. Studerar man Next Day Forecast har edgen för uppgång de kommande dagarna avtagit och risken för en kortsiktig rekyl ökat. Volymbalansen är dock åter mycket positiv vilket gör att det mesta talar för att rekylen kommer att sugas upp innan den riskerar att bli ohälsosam.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde är stigande. Den 27 juli skar MA-50 upp genom MA-200 vilket innebär att indexet fortfarande lyfts av ett gyllene kors. Trendfasindikatorn noteras inför dagen i ett läge som indikerar att vi bäst köper rekyler som följs av positiva fortsättningformationer.
Volymen har hela den gångna veckan noterats över det dagliga snittet vilket är en positiv pusselbit. Volymbalansen är åter positiv och pekar uppåt över tremånaderssnittet.
Isens tjocklek i form av det aggregerade noteras inför dagen till 83 procent vilket i min värld är en tjock is. En aggregerad nivå under 60 innebär att garden ska höjas men det är inte samma sak som att man ska kliva av men väl se över de nivåer man noterat. Inför dagen noteras 87 procent av largecapaktierna över MA-20, 77 procent över MA-50 och 87 procent över MA-200. 81 procent av alla aktier på large cap noteras med RSI-14 över 50.
På ovansidan möter närmast motstånd kring 2176 följt av 2187 och 2196.
På nedsidan hittar vi först stöd vid 2150-2148 följt av 2138 och zonen kring 2100.
På lång sikt är jag positiv.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv.
Historiskt har OMXS30 utvecklats positivt den närmaste femdagarsperioden vid 14 av de 34 senaste åren (41%). Snittutvecklingen den kommande femdagarsperioden har varit -0,5 procent. Indexet har stigit vid 2 av de senaste 10 åren och har efter den kommande femdagarsperioden noterats i snitt 1,4 procent högre.
Sammanfattning: Fredagens ATH-notering vid 2169 var den 21:e bara i år och den femte dagen i rad som stängde på plus. Även om indexet är överköpt, överälskat och högst troligt även övervärderat har vi inte några säljsiganler men väl en del varningssignaler i form av hårt spända momentumindikatorer. Även om risken för rekyl har ökat är ”vill indexet bli handlat” med fortsättningsformationer för uppgång i samband med rekyler. Ett starkt stigande index med underliggande styrka (tjock is) är som ett tåg som rusar fram. Även om det saktar in vid hinder (rekyler) ska det till mer än lite kraft (en trigger) för att stoppa tåget. Just nu gör vi bäst i att vänta på nästa läge i samband med en rekyl. Som jag brukar säga: ”vi jagar inte priset, vi vet vad vi vill se och väntar på att detta ska dyka upp och då agerar vi”. Tills vi bjuds på nya lägre lägsta som i sin tur följs av nya lägre högsta ska vi vara köpare vid positiva fortsättningsformationer i samband med rekyler.
Motstånd: 2176 / 2187 / 2196
Stöd: 2150-2148 / 2138 / 2100
– Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 98+.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag ligger på 42%.