BNP Paribas

Vinnarbyrån

Inför vecka 11 – 2023

OMXS30: Ny lägre topp och utmanande läge vid fib 38%

Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”OMXS30 noteras i en stigande trend men har rekylerat ner efter årshögstanoteringen i början av februari. Torsdagens studs på nacklinjen där även fib 38% mötte upp bekräftades i fredags med en fortsättningsformation som inleddes med ett positivt gap. Med tanke på att vårrallyt brukar starta ungefär vid denna tidpunkt i mars har förutsättningarna stärkts ett nytt trendben i uppgången har inletts. Självklart hänger mycket av riskaptiten på hur hökaktiga central- och riksbanker väljer att vara och det är nog den största risken för tillfället. Om priset vänder ner innan den senaste toppen kring 2295 tagits ut kommer det vara en varningssignal om att gapet från den 9 januari behöver testas. Passeras 2300 ställs siktet in mot ett nytt börsrekord och det är faktiskt inte mer än 8,7 procent kvar upp till den senaste ATH:n den 4/1-2022.”

Den gångna veckan inleddes med ett test av toppen vid 2270 från den 16 februari och där bildades en bearish doji star. I och med att veckan avslutades med en initial punktering av 2190 som utgör golvet i den rådande tradingrangen tolkar jag måndagens doji som en ny lägre topp. Efter en kraftig nedgång i fredags lyckades indexet ändå stänga kring golvet i den månadslånga tradingrangen. Trots en viss återhämtning i fredags var dagsutvecklingen den sämsta sedan den 15 december. Totalt backade OMXS30 med 2,7 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu reducerats till 7,3 procent. I veckografen utvecklades veckan till en kraftfull bearish engulfing.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde är stigande. Indexet lyfts sedan den 9/12 av ett gyllene kors (MA-50 skar då upp genom MA-200). Trendfasindikatorn noteras sedan mitten av november i zonen där vi rekommenderas att agera med positiva trendföljande strategier.

Volymen den gångna veckan tilltog för att notera den högsta dagliga volymen sedan den 2 februari i fredags. Det vi ser är en tilltagande distribution och risk off. Volymbalansen är sedan den 1 mars negativ.

SMACD lämnade i måndags en köpsignal men den eliminerades av ett negativt kors i fredags.

Andelen aktier på OMXSPI som steg den gångna veckan var inte mer än 33 procent. Just nu är det 61 procent av aktierna på large cap som noteras över MA-200. Isen tolkar jag som tjock om bredden överstiger 60, bräcklig mellan 50 och 60, men tunn om det är mindre än 50 procent av aktierna som noteras under MA-200.

Bredden mellan bollingerbanden noteras inför dagen till 3,2 procent vilket är lägre snittet som noteras vid 8,1. Vollan är nu den lägsta sedan den 15 november 2021, den gången skedde expansionen södert. Vi vet aldrig om expansionen kommer ske upp eller ner från ett lågvollaläge men om fredagen är en indikation på vad som väntas kan det bli utmanande ett tag.

På ovansidan möter närmast zonen mellan 2195-2205 följt av 2214 och 2237.

På nedsidan möter närmast 2180 följt av gapet mellan 2160-2215 samt zonen kring 2205-2195.

På lång sikt är jag positiv.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag neutral.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag negativ.

Sammanfattning: Eftersom en ny lägre lägsta effektuerades i fredags tolkar jag måndagens doji som en ny lägre topp och risken för att expansionen från lågvollaläget ska ske söderut har ökat. Än så länge noteras dock OMXS30 över både fib 50%-nivån för den uppgången från december vilket innebär att sannolikheten är större för att priset kommer att dra vidare norrut. Om det däremot visar sig att fib 62% vid 2125 punkteras utan att snabbt återtas är det betydligt större chans för ett besök ner mot decemberlägsta än att februaritoppen ska nås inom kort. Fokus har åtminstone för nu flyttats till den svarta svanen Silicon Valley Bank och oron för att det som 2008 kommer att leda till smittoeffekter till övriga banker. Om gapet från den 9 januari, markerat med en blå rektangel, testas och håller kan en tydlig fortsättningsformation därifrån vara värd att agera på. Jag vill nu se cykelindikatorn komma ner till 20-nivån eller lägre innan man agerar på en fortsättningsformation. Man bör fortsatt vara beredd på tvära kast och slagig handel.

Motstånd: 2195-2205 / 2214 / 2237
Stöd: 2180 / 2160-2215 / 2205-2195

– Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 44-.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag ligger på 57%.

SP500: Svart svan riskerar fler dominobrickor?

Teknisk analys SP500: För en vecka sedan skrev jag: ”200-dagars medelvärde har nu testats och än så länge lockar stödnivån tillbaka köparna. Det största hotet för en fortsatt positiv börsutveckling är högre räntor och ett hökaktigt Fed. Än så länge ser jag inga tecken på förbättring. Tvåårsräntan är nu uppe på den högsta nivån sedan 2007, vilket är den högsta nivån på 16 år. Längre räntor stiger också men inte lika brant. Den amerikanska tioåringen var i torsdags uppe över 4%-nivån. Studerar man kvoten mellan den tio- och den tvååriga räntan innebär divergensen mellan kort- och långräntor att den inverterade kvoten mellan dem är nere på den lägsta nivån på 20 år och detta brukar vara en varning för recession. I fredags såg vi däremot räntorna falla en del och det var säkert orsaken till att börserna steg. Säsongsmässigt brukar dock indexet ta fart upp i vårrallyt under mitten av mars, nu blir det intressant att se om så blir fallet även i år. Även om jag tolkar den senaste studsen från MA-200 som positiv är det många goda anledningar att vara mer defensiv och kortsiktig än normalt. Om det visar sig att vi bjuds på en ny lägre topp är risken stor för ett besök ner kring decemberlägsta”.

Efter ett par uttalande från Jerome Powell den gångna veckan där han var tydlig med att Fed kan höja räntan mer än tidigare aviserats om det visar sig att statistik och makrodata indikerar att inflationen inte är under kontroll. I fredags kom jobbsiffror som hamnade lite i skuggan av Silicon Valley-banken SVB Financial, som rasade 43 procent efter torsdagens ras på över 50 procent. Andra regionala banker drogs också med, First Republic och Signature Bank föll 15 respektive 23 procent. Veckan inleddes med ett test av standard line som skulle bli en ny lägre topp, vilket är en negativ pusselbit. Siktet är nu inställt mot zonen mellan 3800-3765 där bla decemberlägta möter upp. Totalt backade indexet med hela 5,6 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång i stort sett eliminerats. I veckografen utvecklades en stor fet röd bearish engulfing i den största veckonedgången sedan slutet av september.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde har planat ut och saknar nu lutning. Trendfasindikatorn noteras åter i zonen där vi rekommenderas att agera defensivt och vara beredda på tvära kast och slagig handel.

Volymen har fram till i torsdags legat strax under snittet men det var tydlig distribution och risk off i torsdags och fredags. Volymbalansen är fortsatt negativ även om den närmat sig tremånaderssnittet.

SMACD effektuerade en negativ trampolin i torsdags.

Bredden (isens tjocklek definierat av andelen aktier som ingår i SP500 som noteras över MA-200) noteras nu kring 44 procent. Isen tolkar jag som tjock om bredden överstiger 60, bräcklig mellan 50 och 60, men tunn om det är mindre än 50 procent.

VIX (den förväntade vollan) steg i veckan med 34 procentenheter och var i fredags uppe kring 29 innan stängningen som skedde över MA-200 vid 24,8.

Bredden mellan bollingerbanden noteras inför dagen kring 7,4 procent vilket är under snittet som noteras vid 9,4 procent. Efter låg volla sker ofta prisexpansioner och i denna gång ser det ut att bli söderut.

I den positiva vågskålen:
– Bröt den 6/1 upp från området kring 3800
– Gyllene kors 2/2 (eliminerar dödskorset från 14/3-2022)

I den negativa vågskålen:
– Punkterade den 9/3 MA-200 och fib 62%
– Noteras under Standard line, MA-20, MA-50, MA-100, MA-200 och nacklinjen

På ovansidan möter närmast 3885 följt av zonen kring 3895-3905 och MA-200 vid 3934.

På nedsidan möter närmast 3818 följt av zonen vid 3805-3795 och decemberlägsta vid 3765.

På lång sikt är jag neutral till svagt negativ.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag negativ.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag negativ.

Sammanfattning: Är det en svart svan som seglat upp och kommer vi få se 2007 i repris? Det blir nu intressant att se om Silicon Valley-banken SVB Financial, som fallit fritt senaste dagarna kommer att leda till smittoeffekter hos hela banksektorn, vilket vi ser vissa effekter på redan nu. Andelen aktier i SP500 som noteras över 200-dagars medelvärde (isens tjocklek) har fallit brant de senaste dagarna. Just när det känns som att saker dyker upp och ”ingen såg det hända” skickar ibland chockvågor som likt dominobrickor faller platt. Även om man inte ska dra för långtgående slutsatser av det vi nu ser. Siktet är nu inställt ner mot 3800-nivån men om det visar sig att decemberlägsta inte håller hittar vi nästa projicerade mål kring 3650. Så länge vi inte bjuds på en positiv stängning över föregående dags högsta pågår nedgången och kan göra så länge till. Efter en positiv fortsättningsformation vill jag inte se en ny lägre lägsta för då har inte köparna mod att ta tag i taktpinnen. Jag kommer nu vara negativ till indexet tills jag ser tecken på att köparna vågar sig tillbaka.

Motstånd: 3885 / 3895-3905 / 3934
Stöd: 3818 / 3805-3795 / 3765

– Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 18-.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag till 58%.

DAX: Respekterade stödlinjen men kvar i rangen

Teknisk analys DAX: För en vecka sedan skrev jag: ”Mitt huvudspår är att indexet ska vidare upp men att det är stor risk för att rekylen och/eller konsolideringen kan hålla på ett tag till. Än så länge har vi inga signaler på att indexet toppat. Om indexet istället tar fart nedåt och viktiga stödnivåer punkteras med tilltagande volym, utan att köparna snabbt kommer tillbaka är det en varningssignal, men än så länge är det inte det vi ser.”

Den gångna veckan inleddes med en uppgång mot taket i tradingrangen som testades av varje dag fram till i torsdags. Veckan avslutades med en punktering av 15500-nivån och standard line men än så länge håller den stigande stödlinjen och golvet i tradingrangen. Totalt backade DAX med 1,0 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu reducerats till 10,8 procent. I veckografen utvecklades en bearish dark cloud cover.

Den långa trenden som jag definierar bland annat genom lutningen hos MA-200 pekar uppåt. Den 12 december effektuerades ett gyllene kors (MA-50 skar upp genom MA-200) vilket var första gången sedan slutet av juli 2020. Trendfasindikatorn noteras i zonen där vi rekommenderas att applicera positiva trendföljande strategier.

Volymbalansen har sedan två veckor vänt ner från att ha varit positiv till att nu vara neutral.

SMACD lämnade den 8 mars en köpsignal men det positiva momentumet lyser än så länge med sin frånvaro.

Sammanfattning: Än så länge håller sig DAX kvar innanför begränsningarna som den pågående tradingrangen markerar. Fredagens rekyl studsade på den stigande stödlinjen och gapet från den 3 mars vilket innebär att förutsättningarna är fortsatt goda för att utbrottet från tradingrangen kommer ske norrut med siktet instället mot den senaste ATH-noteringen. Om det istället visar sig att priset bryter ner genom 15150 är det bra om 15000 lockar tillbaka köparna. På ovansidan är det framförallt 15700 som behöver passeras för att ställa in siktet mot i första hand 16000-nivån. Mitt huvudspår är att indexet ska vidare upp men att det är stor risk för att rekylen och/eller konsolideringen kan hålla på ett tag till. Än så länge har vi inga signaler på att indexet toppat. Jag är positiv på både kort-, medel- och lång sikt. Om indexet istället tar fart nedåt och viktiga stödnivåer punkteras med tilltagande volym, utan att köparna snabbt kommer tillbaka är det en varningssignal, men än så länge är det inte det vi ser.

Motstånd: 15500 / 15700 / 16000
Stöd: 15330 / 15150 / 15010-14990

– Cykelindikatorn noteras inför veckostarten kring 64-.
– Next day forecast indikerar att det är 62 procents chans för uppgång under måndagen.

Neste: Positiv minidivergens kring årslägsta

Teknisk analys Neste: Den som följde reglerna i samband med föregående analys fick med sig 13,1% x hävstången. Sedan den senaste toppen i samband med Q4-rapporten inledde aktien upp med 12,8 procent men har sedan fallit tillbaka och i fredags täpptes rapportgapet till.

Den långa trenden som representeras av lutningen på 200-dagars medelvärde stiger svagt. Trendfasindikatorn noteras sedan slutet av förra året i zonen där vi bör vara beredda på tvära kast och slagig handel.

Volymbalansen är svagt negativ och behöver ta ut bekräftelsenivån från den 28 februari för att bli positiv.

SMACD noteras precis under nollan men inte mer än att ett positivt kors kommer att tolkas som en köpsignal. Om däremot nedgången fortsätter är det risk för ett tilltagande säljtryck.

Efter att det senaste rapportgapet täppts till i fredags effektuerades en bullish meeting lines med skaplig volym kring det dagliga snittet. I fredags effektuerades en positiv minidivergens.

Sammanfattning: Även om det är relativt hög risk är det redan nu en bra edge för en uppstuds mot €45-nivån men så länge aktien befinner sig under MA-200 och ichimokumolnet ska vi vara beredda på nya lägre högsta. Den som väljer att agera gör det med fördel via en minifuture. Redan om 44,8 nås flyttas stoppen upp och trailas strax under föregående dags lägsta. En candle med en range större än 1,5 procent när/om 44,8 nåtts innebär att man bör stänga direkt. Den initiala stoppen placeras strax under €42.

Motstånd: 44,15 / 44,80 / 45,60
Stöd: 43,40 / 42,65-42,30 / 40,00

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 18+.

Tesla Inc: Positiv minidivergens kring fib 38%

Teknisk analys Tesla Inc: Det blev ingen passering av den senaste toppen i samband med föregående analys utan en punktering av både 200- och 180-dollarsnivån. Aktien följde därefter skolboken och föll ner till $100 innan köparna vågade sig tillbaka. I mitten av februari nådde Teslaaktien upp till $218 strax under MA-200 där köptrycket avtog. Rekylen som följde har nu tagit ner aktien till $175-nivån där bla fib 38% möter upp och i fredags effektuerades en dojiliknande candle.

Den långa trenden som representeras av lutningen på 200-dagars medelvärde är svagt fallande. Trendfasindikatorn noteras i zonen där vi bör vara beredda på tvära kast och slagig handel.

Volymbalansen är positiv och har varit det sedan slutet av januari.

SMACD lämnade ett relativt högt kors den 22 februari men nu närmar sig nollzonen som är ett viktigt stödområde.

I fredags effektuerades en positiv minidivergens vilket var den första sedan den 28 december tillsammans med en doji kring 50 dagars medelvärde.

Sammanfattning: En passering av $180 med en positiv dagsstängning ställer in siktet mot 200-dollarsnivån. När/om 189.- nås flyttas lämpligen stoppen upp till strax under föregående dags lägsta och trailas så dag för dag tills nivån punkteras och då stängs positionen direkt (vänta inte på en dagsstängning). Om vi bjuds på en lång candle under dagen (3% range) efter att 189.- nåtts/passerats stängs positionen direkt utan att vänta på en dagsstängning. Den initiala stoppen placeras strax under $160. Tesla handlas med fördel med en minifuture.

Motstånd: 178,30 / 186,00 / 190,00
Stöd: 168,45 / 161,20 / 154,75

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 9+.