Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Den impulsartade uppgången som fick dagsmomentum att passera 70 är positiv om den följande rekylen inte punkterar senaste bekräftelsenivå, som helst ska noteras över 50. Om det istället visar sig att MA-20 punkteras och även bekräftelsenivån hos RSI-14 får vi en signal för ytterligare nedgång och avvaktar nästa positiva fortsättningsformation som dessutom kommer att ge oss bättre riskkvot och eventuellt ske med ännu bättre edge.”
2016 inleddes med dramatiska nedgångar men redan i februari såg vi tendenser till att säljtrycket höll på att avta men flerårslägsta vid 1250 skulle behöva testas en gång till under sommaren innan köparna på allvar klev in i matchen.
Året avslutades med en negativ handelsvecka där kursen föll med 0,6 procent vilket innebär att 2016 steg med 4,9 procent.
Ingen kan påstå något annat än att det varit ett spännande år med Brexit, USA-val och nu senast den italienska premiärministerns förslag om ökad makt för politikerna i Rom där han blev tvungen att avgå. I alla tre fallen har börskursena stigit efter besked som på förhand i media har framställts som mycket negativa. Varför stiger då börserna på negativa besked? Jo i positiva marknadsfaser agerar placerarkollektivet med ”positiva glasögon” och mantrat att det kunde varit värre…
Årets vinnare i OMXS30 blev inför året uträknade SSAB A. Strategin att på lång sikt leta bland årsförlorarna skulle visa sig bli en bra strategi 2016. Hur många analytiker skrev inför 2016 om att det var läge att satsa på råvarubolag och då framförallt olja?
För ett år sedan införlivades Fingerprint i OMXS30 och det väl gått sisådär efter att bolaget bevakas av allt fler. Det var många som under hösten 2015 siade om att den Eiffeltornsliknande uppgången skulle fortsätta länge till och jag kände mig lite ensam när jag påtalade att en högresida som inte var fullt så positiv var ett fullt möjligt scenario. Inför 2017 ska nu Autoliv införlivas i OMXS30 och på kort sikt tror jag det kan vara positivt då många stora aktörer kommer att ta in aktien i sina portföljer.
Tekniskt befinner sig OMXS30 i en stigande trend både på lång och medellång sikt. På kort sikt har nu de kortare medelvärdena punkterats och om även golvet i den rådande tradingrangen ger vika kan det behövas en rekyl ner mot 1500 eller kanske golvet i den stigande kanalen innan köparna står beredda att suga upp säljtrycket. Föregående vecka avslutades med en doji kring golvet i den rådande konsolideringen och om högstanivån tas ut när veckan inleds är det positivt men om istället 1511 punkteras talar mycket för att säljtrycket på kort sikt tilltar.
Volymen i fredags var visserligen den högsta sedan den 22/12 men trots det 34 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Vi ska alltså inte dra några alltför långtgående slutsatser av de senaste dagarnas tekniska utveckling.
50 procent av de 284 aktier jag dagligen följer steg i fredags och under 2016 steg 61 procent av dessa aktier. Bästa sektorer i fredags blev oljebolag och detaljhandel. Sämst gick kraftbolag och hälsovård. Under 2016 blev oljebolag, basråvaror och verkstad de indexet som slog index medan detaljhandel, telekom och teknikaktier föll mest. Det är som sagt alltid intressant att bevaka årsförlorare på lång sikt.
Primärtrenden lutar svagt uppåt och kursen noteras ovanför både årsmedelvärdet och MA-200. Trendfasindikatorn skrivs för tillfället till +0,7 vilket säger oss att vi ska vara relativt kortsiktiga med nya positioner tills en tydligare trend etablerats.
MACD lämnade precis före jul en säljsignal men vi vet sedan tidigare att dessa ska tas med en nypa salt i långsiktigt stigande trender men vi ska aldrig förringa risken för ett djupare nedställ. Däremot ska vi vara betydligt mer aktiva när vi får nästa köpsignal i MACD.
Dagsmomentum befinner sig strax ovanför 50-nivån som just ju även utgör en bekräftelsenivån. Om nivån punkteras talar alltmer för att rekylen behöver bli djupare men en vändning upp och uttag av månadsmedelvärdet indikerar att 1554-nivån kommer att utmanas på nytt.
Cykelindikatorn har vänt upp något från den låga nivån kring 15 inför julen och noteringen kring 30 med en positiv divergens ger en skaplig edge för uppgång, åtminstone på kort sikt. Studerar vi 40-dagarscykeln är det en relativt stor chans till en lågpunkt från nu och fram till någon eller ett par veckor in i januari.
På ovansidan möter först 1525 följt av pivottoppen vid 1537 och taket i den rådande tradingrangen vid 1554.
På nedsidan hittar vi stöd vid gapet kring 1505-1490 och de tidigare pivotbottnarna 1460 och 1390.
På lång sikt är jag positiv så länge vi inte får en månadsstängning under årsmedelvärdet, som noteras kring 1403 och att inte 1390-nivån ger vika för då är det säljarna som tar över taktpinnen på längre sikt.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv så länge MA-50 pekar upp och kursen håller sig ovanför.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv men om golvet i den rådande tradingrangen punkteras utan att snabbt återtas är det mycket som talar för att rekylen behöver längre ner för att locka till sig tillräckligt med nya köpare.
Sammanfattning: December blev den sjätte månaden i rad som stängde på plus och även om den pågående rekylen lämnade en tydlig svans på ovansidan talar mer för att indexet ska vidare uppåt när rekylen är klar. Dojistaplar, likt fredagens, kring begränsningarna i en tradingrange är ofta bra signaler för ett vändning. Om det däremot visar sig att fredagens lägsta punkteras ökar sannolikheten för ett besök nedåt golvet i den stigande trendkanalen som sammanfaller med området mellan MA-50 och MA-100.
Motstånd: 1522-1525 / 1536-1540 / 1548-1554
Stöd: 1514 / 1511 / 1505 / 1496 / 1491