Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Den gångna veckan har tagit OMXS30 upp till taket i den stigande kanalen där även marshögsta möter upp. De korta momentumindikatorerna är hårt spända på ovansidan och det råder i flera fall en negativ divergens mot priset. Självklart kommer inte uppgången att fortsätta utan tydliga rekyler men det som är intressant är hur rekylerna kommer att se ut. Blir det en ny ABC-korrektion som vi såg i början av maj och därefter en nytt fint köpläge eller kommer viktiga sentimentsnivåer punkteras och locka till ett stort säljtryck? Även om mycket tyder på att en rekyl rycker närmare har vi inga signaler som tyder på att indexet toppat. Mitt huvudspår är att nästa rekyl kommer vara ett bra köpläge när en positiv candlesticksformation effektueras.”
Den gångna veckan inleddes med en bearish harami som bekräftades dagen efter. I torsdags lämnade ett negativt gap kvar en ö-formation kring 1700 vilket utgör en negativ omslagsformation. Totalt backade OMXS30 med hela 7 procent den gångna veckan vilket innebär att årets nedgång nu skrivs till 9,2 procent. Nedgången var den kraftigaste sedan mitten av mars och volymen låg över snittet men klart under bottenformationen i mitten av mars.
Veckan avslutades med ett försök att ta återta 20-dagars medelvärde men stängningen skedde kring samma nivå som i torsdag kring stödområdet som 1600 utgör tillsammans med standard line. Helst vill jag inte se golvet i den stigande kanalen och 50-dagars medelvärde punkteras, i alla fall inte med tilltagande negativa candlar under hög volym. Om inte rekylen snart sugs upp är dock risken efter punkteringen av 200-dagars medelvärde att det kan behövas en ny körare nedåt innan ett varaktigt köpintresse åter infinner sig.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde har så smått börjat luta upp. Trendfasindikatorn noteras inför veckostarten kring +0,7 vilket innebär att risken åter ökat för skvalpiga rörelser med tvära kast.
Volymen den gångna veckan har legat under snittet förutom i torsdags och tisdags. Volymbalansen är fortsatt positiv men utmanar nu bekräftelsenivån från den 29 maj vilket är en varningssignal.
Isen har åter blivit tunnare. Det är nu bara 35 procent av largecapaktierna som noteras över MA-20, 46 procent över MA-100 och 39 procent över MA-200.
På ovansidan möter närmast motstånd kring 1625 följt av 1634 och 1642 samt 1656.
På nedsidan hittar vi närmast 1605-1596 följt av 1583 och 1576-nivån.
På lång sikt är jag neutral.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag svagt positiv.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag neutral.
Historiskt har OMXS30 utvecklats positivt den närmaste femdagarsperioden vid 17 av de 33 senaste åren (52%). Snittutvecklingen den kommande femdagarsperioden har varit -0,5 procent. Indexet har stigit 7 av de senaste 10 åren och har efter den kommande femdagarsperioden noterats i snitt 0,4 procent högre.
Sammanfattning: OMXS30 närmar sig nu golvet i den stigande kanalen samtidigt som nedstället den senaste veckan fått gummisnodden att bli extremt hårt spänd på nedsidan. När jag studerar vad som hänt på en veckas sikt när gummisnodden varit lika hårt spänd som nu, bredden mellan bollingerbanden varit mer än 15 och indexet befunnit sig under MA-200, har det lett till att OMXS30 stått högre i 67 procent av fallen en vecka senare. Den genomsnittliga utvecklingen har vid dessa tillfällen varit +1,9 procent efter fem dagar. Vi ska dock vara beredda på att även om en kortare uppstuds inleder veckan är risken stor för en ny lägre topp och lågpunkt för att fullborda rekylen, en så kallad abc-korrektion. Så länge inte majlägsta punkteras utan att snabbt återtas tolkar jag det som troligast att förra veckans högsta kommer att tas ut innan majlägsta vid 1460 ger vika.
Motstånd: 1625 / 1634 / 1642 / 1656
Stöd: 1605-1596 / 1583 / 1576 / 1567
Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 11.