Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Sedan lågpunkten för lite mer än en vecka sedan har indexet passerat flera viktiga kortsiktiga sentimentsnivåer. De senaste dagarnas uppgång, motsvarar en normal årsuppgång, har fått OMXS30 att bli överköpt kring taket i den kortsiktigt stigande kanalen. Det vore inte oväntat om en rekyl inleddes nu utan snarare hälsosamt då risken annars är att det skapas alldeles för stora obalanser. Vid en eventuell rekyl är det bra om inte 1400-nivån punkteras då det riskerar att locka till säljtryck. Nivåmässigt kortare rekyler kommer vara köpvärda när de följs av positiva candlesticksformationer. Det är nu stor chans att lagging line kör in i priset och det i sin tur talar för att vi går en slagig period till mötes. Om det visar sig att 1260 punkteras utan att snabbt återtas är risken stor för att säljtrycket tilltar.”
Den gångna veckan inleddes med ett test av gapmotståndet från den 9 mars kring 1540 som höll som veckohögsta. En mindre rekyl ner till motpolen vid 1470 som testats ett par gånger den senaste månaden respekterades även i torsdags. Veckan avslutades med ett positivt gap och en uppgång med hela 3,4 procent vilket innebar att veckan totalt stängde 2,4 procent högre än föregående vecka. Årets nedgång är nu reducerad till 13,4 procent.
OMXS30 har stigit 22 procent sedan marslägsta och noteras nu mitt emellan fib 50% och Fib 38% för ”coronanedgången” där vi även hittar 50-dagars medelvärde samt den övre molnlinjen cloud span b.
Det svenska storbolagsindexet noteras fortfarande i den övre delen av den stigande kortsiktiga trendkanalen. Vill man så bildar de högre bottnarna sedan den 23 mars en stigande kil.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde pekar nu svagt nedåt. Trendfasindikatorn noteras inför dagen kring -1,2 vilket innebär att vi ska vara beredda på tvära kast och en ökad sannolikhet för skvalpiga rörelser.
Volymen den gångna veckan har bortsett från i tisdags och fredags (uppgångsdagarna) noterats under det dagliga snittet. Detta innebär att volymbalansen för tillfället nått upp över tremånaderssnittet. Nu gäller det att nivån inte omgående punkteras med kraft.
Isen är fortsatt tunn men har tilltagit något de senate veckorna och inför veckostarten är det 22 procent av aktierna på large cap som noteras över MA-200.
På ovansidan möter närmast motstånd kring 1556 följt av 1583 och 1660.
På nedsidan hittar vi närmast 1507 följt av 1469 och 1435 samt 1400-nivån.
På lång sikt är jag negativ.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag svagt negativ.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag nu positiv.
Historiskt har OMXS30 utvecklats positivt den närmaste femdagarsperioden vid 20 av de 33 senaste åren (61%). Snittutvecklingen den kommande femdagarsperioden har varit +1,0 procent. Indexet har stigit 8 av de senaste 10 åren och har efter den kommande femdagarsperioden noterats i snitt 1,0 procent högre.
Sammanfattning: Uppgången som startade i mitten av mars har skett med stigande volymbalans samtidigt som köparna sugit upp tendenserna till rekyler på allt högre nivåer. Nu närmar sig flera tuffa motstånds- och samtidigt sentimentsnivåer. Den första jag fäster viss vikt vid hittar vi kring 1585 där både fib 50% för nedgången och cloud span b (röda molnlinjen) möter upp. Cloud span b är platt den närmaste tiden samtidigt som lagging line kört in i priset vilket historiskt efter kraftiga nedgångar varnar för att en tid med skvalpiga rörelser är att vänta. De korta momentumindikatorerna har vänt ner från höga nivåer samtidigt som SMACD efter det positiva medelvärdeskorset för snart en månad sedan närmar sig nollan. Rekyler från denna nivå, som inte punkterar 1400 ser jag som hälsosamma och väl värda att haka på vid positiva fortsättningsformationer. Om därefter 1400 punkteras utan att snabbt tas tillbaks ökar risken för tilltagande säljtryck. Om molnet kring 1600 tas ut ställs siktet i första hand in mot MA-200 och därefter 1725.
Motstånd: 1556 / 1583 / 1660
Stöd: 1507 / 1469 / 1435 / 1400
Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 39.