Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Var det en fullbordad rekyl vi bjöds på i fredags eller var det startskottet på en djupare? Om det visar sig att 1620 punkteras utan att snabbt återtas ställs siktet in mot 1600-nivån. För att jag ska se den positiva trenden som hotad behöver standard line kring 1576 punkteras med kraft. Om det istället visar sig att 1657 tas ut ställs navigatorn i första hand in mot 1700-nivån. Risken för att fredagens candle var startskottet på en rekyl är fortfarande stor och många av de kortsiktiga indikatorerna är fortfarande överköpta. Så länge rekylen kan anses hälsosam innebär det inte per automatik att är läge att sälja. Även om risken som sagt är stor för fortsatt nedgång när veckan inleds talar mer för att rekylen kommer bli måttlig och sugas upp innan sentimentet försvagas.”
Det skulle visa sig att rekylen jag skrev om för en vecka sedan inte var riktigt klar. I fredags punkterades 1620-nivån som jag skrev om inför veckostarten förra måndagen men stängningen skedde över denna nivå och dessutom i den övre delen av fredagscandlen. Totalt backade OMXS30 med 0,6 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu reducerats till 15,4 procent. I månadsgrafen noteras juli än så länge som en bearish doji star, dock klart över årsmedelvärdet som vi hittar kring 1572. I veckografen ser vi en svag bearsish dark cloud cover medan en passering och dagsstängning över torsdagens högsta vid 1631 talar för att rekylen är avbruten.
Bästa sektorer den gångna veckan blev oljebolag följt av finans och teknik. Basråvaror och kraftbolag gick sämst.
Rekylen den senaste veckan hade fått gummisnodden att bli hårt spänd på nedsidan, som jag skrev om inför fredagen (66% chans till högre notering på en veckas sikt). Inför torsdagen skrev jag att den stödzon som indexet nu nått skapar goda förutsättningar för en uppstuds som är värd att följa.
Nu blir det spännande att se om rapporterna från framförallt Atlas Copco, Axfood, Husqvarna, Assa Abloy, Ericsson, Sandvik, Investor, SKF, Swedbank, Tele2, Handelsbanken, Getinge, Electrolux, Essity, Millicom, Trelleborg, Volvo, Kinnevik, NCC, SSAB och Tobii kommer att tas emot av placerarkollektivet den kommande veckan.
Cykelindikatorn visar nu tecken på att vända upp från en låg nivå och det har historiskt varit bra tillfällen att kliva på för uppgång och till motsatsen bevisas, vilket en ny lägre stängning under föregående dags lägsta varnar för, talar mer för upp- än nedgång den närmaste veckan.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde tolkar jag för tillfället som neutral. Trendfasindikatorn noteras inför dagen till -0,2 vilket säger oss att vi företrädesvis ska vara beredda på tvära kast och vara relativt kortsiktiga både för upp- och nedgång.
Volymen den gångna veckan har varje dag noterats under det dagliga snittet, då även i fredags. Volymbalansen är fortsatt stigande över tremånaderssnittet.
På ovansidan möter närmast motstånd vid 1630 följt av 1637 men framförallt 1650-1657.
På nedsidan hittar vi närmast 1609 följt av området kring 1600.
På lång sikt är jag svagt positiv efter månadsstängningen över både årsmedelvärdet och primärtrenden.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv så länge inte 50-dagars medelvärde ger vika.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag nu neutral på väg att åter bli positiv.
Historiskt har OMXS30 utvecklats positivt den närmaste femdagarsperioden vid 14 av de 32 senaste åren. Snittutvecklingen den kommande femdagarsperioden har varit -0,4 procent.
Sammanfattning: Det börjar bli lite ”upp till bevis”. Efter uppgången till julitoppen vid 1657 har OMXS30 rekylerat, i en hälsosam rekyl till en intressant stöd/ackumulationsområde. Tekniskt fångas indexet i en stigande kil och det kommer vara positivt om den senaste toppen tas ut vid nästa uppgång. Om nästa topp blir lägre än 1650 och 1600-nivån därefter punkteras utan att snabbt återtas riskerar det att locka till ett tilltagande säljtryck. Så länge motsatsen inte bevisats är jag positiv och tror att köparna inom kort kliver in (eller redan påbörjade det i fredags) och tar tag i situationen.
Motstånd: 1631 / 1642 / 1657 / 1672
Stöd: 1620 / 1609 / 1604 / 1600 / 1596
Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 20.